COMBATEREA DĂUNĂTORILOR DIN LIVADĂ PRIN CAPSULE DE DEZORIENTARE ȘI CAPCANE

24 aug 2023
Capcanele cu feromoni pentru insectele dăunătoare se fac pentru fiecare specie în parte. Nu sunt toxice pentru om sau pentru plante. Captarea insectelor prin capcane sau dezorientare se bazează pe substanţele feromonale care atrag masculii la capsula de emisie (cauciuc și plastic): atractanţi sexuali, de agregare etc. Feromonii ne ajută să combatem dăunători precum viermii mărului, părului şi gutuiului, molia pieliţelor fructelor, moliile verde şi roşie ale mugurilor, minatoarea marmorată, viermii prunelor, piersilor şi caiselor, molia brună a viţei de vie, buha semănăturilor, omida minieră a cerealelor, gândacul tipograf, nona molidului, etc.


 
Insectele atrase sunt reţinute în capcane, apoi, fiind lipite sau chimic, electric sunt omorâte. În tipurile de capcane fără ieșire, rămân conservate și vii. Capsula cu momeală conţine o doză de feromon natural sau sintetic, care este emis treptat şi uniform. Captarea se efectuează în astfel de scopuri:
  • Precizarea ciclului biologic. Prin înregistrarea orară sau zilnică a capturilor, în corelaţie cu factorii climatici, se determină numărul de generaţii, dezvoltarea lor fiziologică sau ciclul biologic: cuplarea sexuală, ovipoziţia.
  • Depistarea unor noi infestări. Metodă foarte utilă și eficace, fiindcă se aplicată în zonele, locurile, depozitele etc., inaccesibile văzului și mâinilor, spre exemplu, în carantină, astfel se depistează insecte cu dimensiuni foarte mici și la apariţia/infestarea iniţială.
  • Stabilirea momentelor optime de combatere. Prin captarea periodică a indivizilor se face un grafic și curba obţinută indică momentul optim pentru tratamente, fiindcă accentuează începutul, maximul şi sfârşitul împerecherii. În corelaţie cu factorii climatici, se stabilesc cu precizie începutul, maximul şi sfârşitul pontei şi ecloziunii larvelor. Pe baza lor se stabilesc momentele de lansare a parazitoizilor ovifagi, aplicarea tratamentelor cu preparate biologice sau insecticide. Metodă valabilă și pentru reducerea tratamentelor chimice.


Combatere prin captare în masă
Rezultatele cele mai bune se obţin cu capcanele feromonale care atrag ambele sexe, masculii și femelele, sau numai femelele, dar numărul dăunătorilor pentru care există astfel de feromoni este foarte mic. De aceea, încă se captează numai masculii, pentru ca totalitatea, sau cel puţin majoritatea femelelor din agrobiocenoze să rămână sterile, adică nefecundate.
 
Combatere prin dezorientare
Metoda constă în introducerea în ecosistem a unui exces de feromon valabil să blocheze recepţia şi/sau percepţia feromonului natural, obţinându-se astfel dezorientarea masculilor excitaţi în perioada de împerechere și incapabili să găsească femelele, care rămân nefecundate.


 
Aplicarea capcanelor feromonale în plantaţii pomicole și viticole
Pentru unii dăunători din plantaţiile pomicole și viticole, în republică sunt omologate substanţe active feromonale sexuale pentru 8 molii cu denumirile comerciale de rigoare, și anume: FeroORAN (Adoxophyes orana), FeroPOD (Archips podana), FeroROS (Archips rosana), FeroFUN (Cydia funebrana), FeroMOL (Cydia molesta), Merenol (Cydia pomonella), RAK 3+4 BASF (dispenser împotriva Cydia pomonella), iar la viţa-de-vie Grozdemon (Lobesia botrana).
 
Momeala feromonală se poate adapta la mai multe carcase, cu denumirea capcane feromonale, iar câteva modele sunt prezentate în continuare.Capcane cu carcase din carton sau plastic, opace sau transparente, colore sau incolore, cu placă adezivă mobilă (se poate scoate din carcasă pentru a fi curăţată sau schimbată) sau cu adeziv direct pe fund. În funcţie de suprafaţa plantaţiei agricole, numărul capcanelor se măreşte, spre exemplu 9-10/ha, dar cele mai bune indicaţii de aplicare se obţin de la producător.
 
Distribuitori sau dispenseri impregnaţi cu feromoni sexuali pentru combaterea indirectă prin dezorientarea masculilor în perioada căutării femelelor pentru cuplare. Dispenserii feromonali se aplică conform indicaţiilor producătorului pentru dezorientarea masculilor.


 
Capcane cu lumină pentru a atrage insectele nocturne, suplimentate cu feromon sexual şi atractant vegetal, din producţie autohtonă și universală.
 
La nivel mondial, metoda de captare în masă a masculilor speciilor de insecte fitofage este aplicată, ca mijloc alternativ de protecţie a plantelor, pe suprafeţe de cca 10 milioane de hectare.
 
Bibliografie: Bunele practici de protecție a plantelor în condițiile schimbărilor climatice. GHID PRACTIC PENTRU PRODUCĂTORII AGRICOLI
loading ...