Atacul viespilor este reprezentat de înțepăturile dureroase. În cazul persoanelor sensibile la toxina/substanța secretată de viespi, înțepăturile acestora pot reprezenta un adevărat pericol. De aceea, într-un asemenea caz, este importantă consultarea unui medic.
Prezența viespilor poate fi semnalată prin observarea acestora și a cuiburilor, în diverse locuri, în funcție de spațiu: în găurile din pereți, în interiorul coșurilor de fum nefolosite, în/sub streașina casei, mansarde, în arbori, în scorburile acestora sau în orice loc în care nu sunt deranjate.
Cum scăpăm de viespi?
Tratament cu insecticidÎn funcție de spațiul în care sunt prezente, tratamentul împotriva viespilor se poate efectua cu insecticide aplicate prin pulverizare, insecticide de tip aerosol sau capcane. Un aspect important este acela că, indiferent de tratamentul efectuat, trebuie eliminat și cuibul. În acest mod se va evita reapariția acestora în spațiul tratat.
Tratamentele trebuie efectuate dimineața devreme sau seara. În aceste momente ale zilei, viespile sunt în cuib și nu sunt foarte active, iar în felul acesta, va fi eliminată o mare parte din populație. Nu este indicat ca tratamentul să se efectueze în timpul zilei când sunt active, deoarece viespile nu vor fi toate în cuib, așadar nu vor fi combătute în totalitate.
Amestec de uleiuri esențiale
Un amestec de uleiuri esențiale de cuișoare, mușcată și lemongras este un repelent natural eficient împotriva viespilor. Amestecă zece picături din fiecare tip de ulei cu puțină apă și detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator.
Pulverizează în zonele în care viespile își fac de obicei cuiburi, precum tavanul terasei, lângă burlane, lângă tocurile ferestrelor.
Pentru că este dificil să acoperi toate aceste zone, țintește locurile în care viespile și-au făcut cuiburi în anii trecuți, pentru că viespile își fac de obicei cuiburi în aceleași locuri.
Săpun lichid și apă
O altă modalitate de a scăpa de viespi fără a folosi insecticide este cu ajutorul săpunului. Pune două linguri cu săpun lichid sau detergent de vase într-o sticlă cu pulverizator plină cu apă și pulverizează amestecul pe cuiburile de viespi. Săpunul le blochează căile respiratorii și insectele mor instant. Este de preferat să pulverizezi seara, când insectele sunt inactive.
Ulei esențial de mentă
Și uleiul esențial are un efect repelent împotriva viespilor, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite. Pune câteva picături de ulei esențial de mentă într-o sticlă cu pulverizator în care ai pus apă și puțin detergent de vase sau săpun lichid. Pulverizează în zonele în care viespile își fac de obicei cuiburi pe lângă casa ta.
Folosește capcane pentru viespi
Aceste capcane sunt special concepute pentru a atrage și a bloca în interior viespile. În interior se pune un amestec de apă și zahăr care atrage insectele. Poți face singur o astfel de capcană, cu ajutorul unor sticle din plastic transparente, în care să decupezi câte o gaură mică în partea de sus. Dacă ți se pare inestetice, atunci poți cumpăra capcane pentru viespi realizate din sticlă colorată, care au și un rol decorativ. Așază capcanele în apropierea cuiburilor pe care le-ai observat pentru a prinde viespile din curte.
Sursa: Botaniștii