Peste șapte mii de mici fermieri vor beneficia gratuit de inputuri agricole inclusiv semințe, răsad și hrană pentru animale care vor susține atât lucrările de plantare de primăvară și toamnă, cât și sectorul zootehnic. În baza experienței anterioare de suport de urgență a micilor fermieri în valoare de jumătate de milion de dolari, FAO, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, va asigura mecanismul de achiziționare, distribuție și monitorizare, pentru un proces echitabil și transparent.
De asemenea, fermierii vor fi ajutați să utilizeze tehnologii inovatoare în agricultură pentru a rezista mai ușor în fața crizelor climaterice și economice. Vor fi elaborate un șir de materiale informative și ghiduri de gestionare corectă a procesului de producție, care vor fi distribuite odată cu semințele. Pentru a asigura transferul de cunoștințe și dezvoltarea continuă a capacităților agricultorilor, vor fi create la nivel local platforme de schimb de experiență, sub formă de Școli de Câmp ale fermierilor.
Granturi pentru tranziția la energie din surse regenerabile și aplicarea tehnologiilor eficiente energetic
Femeile antreprenoare vor fi încurajate să implementeze soluții de tranziție la energie din surse regenerabile și să aplice tehnologii eficiente energetic. Proiectul va oferi, prin intermediul PNUD, 30 de granturi pentru realizarea inițiativelor. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenoarele vor mai beneficia de un program complex de consolidare a capacităților. Această măsură va sprijini redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică a afacerilor administrate de femei în mediul rural.
Instruiri și consultanță în aplicarea practicilor agricole durabile și prietenoase mediului
Proiectul vizează și dezvoltarea capacităților ONG-urilor locale de mediu. 15 reprezentanți ai ONG-urilor vor beneficia de un program intensiv de instruire, susținut de PNUD și vor deveni ulterior formatori la nivel local pentru 1000 de producători mici. Astfel, producătorii vor avea oportunitatea să-și eficientizeze activitatea economică prin aplicarea unor măsuri de adaptare la schimbările climatice. La fel, pentru promovarea practicilor agricole durabile și prietenoase mediului, în localitățile beneficiare ale proiectului va fi creată o bază de date a femeilor antreprenoare din domeniul agricol și vor fi formate Cluburi ale Femeilor pentru consolidarea capacităților lor și promovarea bunelor practici.
Potrivit estimărilor Guvernului Republicii Moldova, războiul din Ucraina ar putea costa economia Republicii Moldova 2-10% din PIB-ul total al țării, în funcție de durata, intensitatea și acoperirea teritorială. Totodată, 70% din fermele mici suferă deja de lipsa resurselor, a inputurilor și a condițiilor meteorologice aride.