INDEXUL GLOBAL AL SECURITĂȚII ALIMENTARE: Ce presupune Raportul și pe ce loc se plasează țările din Europa

03 mar 2021
A fost publicat Indexul Global al Securității Alimentare (GFSI) elaborat de EIU (Divizia de Cercetare si Analiza a Grupului The Economist) și sponsorizat de Corteva Agriscience.
 
EIU a publicat cel de-al nouălea Index Global de Securitate Alimentară (GFSI), sponsorizat de Corteva Agriscience. GFSI 2020 se referă la  securitatea alimentară în contextul inegalității economice și a veniturilor, a inegalității de sex și a inegalității resurselor naturale și de mediu. Indexul atrage atenția asupra decalajului sistemic și asupra modului în care COVID-19 a accentuat impactul asupra sistemelor alimentare. Concluzia acestei analize este că securitatea globală alimentară a scăzut pentru al doilea an consecutiv.
 
 “Indexul dezvăluie provocările grave privind securitatea alimentară și evidențiază oportunitățile pentru un sistem global alimentar mai puternic – iar agricultura se află în centrul acestuia”, a declarat Jim Collins, Directorul General Executiv al Corteva Agriscience.
 
În acest an, GFSI a analizat factorii determinanți ai securității alimentare, precum accesibilitatea prețurilor, disponibilitatea produselor, calitatea și siguranța acestora, sau resursele naturale și reziliența regiunii. Conform raportului EIU, Europa ocupă a doua pozitie din clasamentul general global și și-a asigurat locul de lider global în ceea ce privește accesibilitatea prețului alimentelor. Cu excepția Ucrainei, toate țările Europene au programe solide de tip plasă de siguranță alimentară, care, însă, au fost supuse unei presiuni semnificative de criza COVID-19.
 
Serbia, Slovacia și Norvegia sunt printre țările care se confruntă cu o volatilitate ridicată a producției agricole. Pentru a compensa această volatilitate și a atenua riscurile, deschiderea spre inovare rămâne un punct esențial și Europa trebuie să se angajeze susținut în introducerea măsurilor de adaptare și a ideilor inovative de management agricol.  
 
“În acestă perioadă marcată de criza COVID-19 și de schimbări climatice, GFSI (Indicele de Securitate Alimentară Globală al EIU) din acest an atrage atenția asupra provocărilor pentru siguranța alimentară”, a declarat Igor Teslenko, Președinte pe Europa al Corteva Agriscience,
“Ne simțim încurajați de statutul de lider global al Europei în ceea ce privește accesibilitatea alimentelor, dar luăm în calcul și volatilitatea producției agricole. Pentru o mai bună rezistență in fața crizei lanțurilor și sistemelor de furnizare a hranei, ne bazăm pe aceste date pentru a identifica vulnerabilitățile și a asigura o ofertă consistentă de alimente și resurse pe piață”.
 
Director General Corteva România și R. Moldova: “Avem puterea să creăm o lume nouă, mai avansată în domeniul agricol”
 
 “La nivel mondial și local, preocuparea principală a companiei Corteva Agriscience este securitatea alimentară. Vestea bună este că avem puterea mentală și imaginația necesară pentru a crea o nouă lume, semnificativ mai avansată în domeniul agricol. De asemenea, trebuie să arătăm societății că fermierii și oamenii de știință lucrează neobosit pentru a asigura un lanț de aprovizionare cu alimente la prețuri accesibile, acum într-o perioadă de criză, dar și pentru generațiile următoare. Cu toții avem un rol important în acest sens”, a declarat Jean Ionescu, Director General al Corteva Agriscience România si Republica Moldova. 
 
Conform raportului regional al EIU, în ciuda faptului că regiunea este expusă la secetă și inundații, indexul a arătat că țările din Europa depășesc toate celelalte regiuni analizate în raport. În zonele supuse secetei și inundațiilor, managementul apei devine un factor important cu impact decisiv asupra calității și cantității producției agricole. Raportul relevă că Europa este lider global în stimularea angajării în politici legate de adaptarea la schimbările climatice.
 
 
Pentru mai multe detalii, accesați linkul de mai jos:
https://foodsecurityindex.eiu.com/
 
Sursa: agro-tv.ro
 
 
loading ...