EGIPTUL A CUMPĂRAT GRÂU DIN ROMÂNIA ŞI BULGARIA. Ce preț a oferit, AICI

28 sep 2023
Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat miercuri seara că a cumpărat o cantitate de 170.000 de tone de grâu din România şi Bulgaria, la o licitaţie internaţională, transmite Reuters.
 
Achiziţia cuprinde 60.000 tone de grâu din România, care va fi livrat în perioada 10-20 noiembrie, şi 110.000 tone de grâu din România şi Bulgaria, care va fi livrat în perioada 21-30 noiembrie. Pentru acesta, au plătit, în medie, un preț de 272,50 dolari/tonă CFR, scrie Agerpres
 
Totuşi, grâul din România şi Bulgaria încă este oferit la preţuri mai scăzute. Potrivit surselor, GASC a rezervat o marfă de la Cargill și alta de la Viterra, ambele loturi vândute la 255 USD/t FOB Constanța, ceea ce, cu transportul la 16,09 USD/t, ar ridica prețul livrat CFR la 271,80 USD/t. Transportul final a fost rezervat de la Buildcom, la prețul de 255 USD/t FOB Varna, ceea ce echivalează cu CFR livrat la 273,90 USD/t.
 
Grâul european continuă să fie preferat în Egipt, în condiţiile în care un plafon de preţ neoficial afectează competitivitatea grâului rusesc. Traderii spun că autorităţile de la Moscova impun neoficial un preţ minim de export de 270 dolari pe tonă free-on-board (FOB) la licitaţiile internaţionale, pentru a limita exporturile şi a ţine sub control preţurile pe piaţa internă.
 
La prima rundă a licitaţiei GASC, tot grâul rusesc a fost oferit la 270 dolari pe tonă FOB, acelaşi preţ oferit pentru grâul rusesc la licitaţia de săptămâna trecută, dar în timpul negocierilor de la licitaţia de miercuri, o serie de participanţi au redus preţurile lor pentru grâul rusesc sub 270 dolari pe tonă, unele companii oferind 260 dolari pe tonă. Traderii spun că autorităţile de la Moscova au dat neoficial aprobarea pentru reducerea preţului.
 
Egiptul suferă în prezent de pe urma unei crize valutare după ce războiul din Ucraina a provocat o undă de şoc economiei egiptene, în condiţiile în care peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni depind de programul guvernamental de subvenţionare a pâinii.
 
Anul trecut, Ministerul Aprovizionării din Egipt a început să cumpere grâu direct de la furnizori pentru a putea negocia preţuri mai bune în perioade de incertitudine.
 
loading ...