DESCOPERIM ÎMPREUNĂ ROBOHOUSE: Un laborator de teren, unde oamenii muncesc „cot la cot” cu roboții

24 oct 2023
Continuăm să vă prezentăm modele de succes și inovații în agricultură pe care le-am descoperit în cadrul vizitei noastre în Olanda. De data aceasta, vă vom vorbi despre RoboHouse – unul dintre cele 12 laboratoare de teren, un ecosistem de robotică într-o clădire de 5.000 m2, creat în cadrul Universității de Tehnologie TU Delft din Olanda. Este o instituție care atrage cei mai buni cercetători, companii, start-up-uri și capital, având rol de lider în dezvoltarea roboticii, inclusiv în producerea agricolă.
 

RoboHouse este un loc în care universitatea (cercetători și profesori) și sectorul privat lucrează împreună la inovații, cu accentul pe studenți și încadrarea acestora în sfera de activitate inovațională. La TU Delft, am descoperit  un mediu industrial, care oferă spațiu învățării prin practică, inclusiv laboratoare și spații de producție, săli de întâlnire și birouri flexibile.
 
Laboratorul este conceput pentru a încuraja învățarea prin practică, unde organizațiile inovatoare, IMM-urile și studenții talentați își pot dezvolta și testa aplicațiile robotice într-o varietate de setări și contexte. Cum ar fi, de exemplu, un mini-supermarket, seră, linie de ambalare.
 

RoboHouse a pornit de la ideea că este din ce în ce mai dificil să găsești suficient personal calificat pentru multe industrii. Atractivitatea locului de muncă reprezintă o preocupare importantă pentru angajatori. Robotica și mașinile automatizate fac parte din diverse procese, deși robotizarea completă a proceselor este dificilă. De aceea, cel mai rezonabil este să se găsească soluții hibride, în care relațiile angajat-robot sunt esențiale.
 
Am avut ocazia să urmărim cum activitățile se desfășoară în cadrul unei game largi de ateliere pentru îmbunătățirea modului în care oamenii și roboții lucrează împreună.
 
Cred că RoboHouse este un model bun pentru un Centru de Excelență în Moldova. Un mediu atractiv sub umbrela universității cu toată puterea ei academică, facilitând și încurajând tinerii să se pătrundă în lumea tehnologiei, a agriculturii inteligente. Demonstrând astfel că tehnologia poate face diferența și contribuind astfel la ideea că agricultura nu este doar un sector indispensabil (securitatea alimentară), ci și un sector profitabil.
 
Cel mai important sfat pe care l-am primit în timpul vizitei este: începe doar, dar fii deschis la schimbări și adaptări. Personalul RoboHouse ne-a spus că concentrarea lor, activitățile și structura lor s-au schimbat de-a lungul anilor. Este important să poți și să dorești să alegi alte direcții, să cauți noi parteneri, în cazul în care circumstanțele și evoluțiile dau aceste semne, a declarat Jos Leeters, manager HollandDoor, compania care a organizat vizita de studiu în Olanda.
 

Amintim că, recent, am efectuat o vizită de studiu în Olanda, împreună cu reprezentanți din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Proiectul Tehnologiile Viitorului, Asociații de sector, Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, precum și a altor proiecte internaționale. Scopul vizitei a fost de a vedea exemple de soluții inovatoare în domeniul agriculturii la liderii mondiali în domeniu, care ulterior, vor servi drept modele în cadrul activităților de finalizare a conceptului Centrului de Agricultură Inteligentă, susținut de către Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).
loading ...