GRINDINA A FĂCUT PRĂPĂD ÎN ROMÂNIA. Pierderile sunt uriașe

08 mai 2023
Vremea extremă a făcut prăpăd în grădinile și culturile agricole din mai multe zone din România. O furtună puternică, ce a adus vijelii și grindină, a distrus în totalitate mai multe culturi, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrointel.

Gheața groasă și vijeliile au afectat mai multe zone din Maramureș, Satu Mare și Cluj. Regiunile afectate au fost lovite de o furtună puternică și o mini tornadă iar în scurt timp grindina căzută în strat gros a acoperit străzile și terenurile agricole. Meteorologii au anunțaseră ieri, duminică – 7 mai că județele din nordul țării se află sub Cod Galben de ploi și vijelii iar alerta este în vigoare până astăzi, luni – 8 mai după amiază.

Pierderi uriașe provocate de bucățile de gheață

Pe grupurile cu profil meteo, locuitorii din zonele afectate au publicat poze cu dezastrul lăsat în urmă de gheața căzută pe străzi sau terenuri agricole. Probleme mari au fost în localitățile din cele trei județe unde din cauza grindinei, mai multe culturi au fost distruse iar pierderile sunt uriașe.

În județul Satu Mare un nor negru asemănător unei tornade a speriat localnicii. De frică oamenii s-au baricadat în case. Potrivit meteorologilor, acești nori tip pâlnie prevestesc furtuni puternice și se formează foarte aproape de sol.

În Cluj, bucățile de gheață au acoperit curțile și culturile agricole

Și județul Cluj s-a aflat sub avertizare de cod portocaliu de vreme rea iar cantitatea mare de gheață a acoperit curțile și grădinile oamenilor. Copacii au fost puși la pământ de vântul puternic și au căzut peste mai multe mașini parcate.
 
A fost emis mesaj RO-Alert pentru cod portocaliu de vreme rea. Sunt anunțate averse torențiale care vor acumula peste 35-40 l/mp, descărcări electrice și grindină. Localitățile vizate sunt Baciu, Chinteni, Sânpaul, Borșa, Așchileu și Vultureni. Până acum nu s-au primit solicitări din partea cetățenilor, a informat duminică ISU Cluj.

În județul Maramureș, de asemenea furtuna a adus grindină iar străzile au fost efectiv acoperite de gheață.
 
loading ...