Angajații celei mai mari ferme de rinoceri din Africa de Sud recurg la măsuri disperate pentru a-i proteja de braconieri. Ei urmăresc exemplarele pe care le consideră cele mai vulnerabile și le tranchilizează pentru a le îndepărta cornul de pe frunte. Totul se întâmplă în Klerksdorp, Africa de Sud. Este o operațiune epuizantă și pentru rinoceri, chiar dacă sunt sedați, dar și pentru oameni, anunță AGROMEDIA cu referire la digi24.ro.
Michele Otto, medic veterinar: „Din punctul nostru de vedere este o măsură de protecție, o descurajare a braconajului, pentru că noi avem un număr uriaș de rinoceri în acest proiect. Încercăm să concurăm cu braconajul prin tăierea regulată a cornului, astfel încât să fie mai puțin tentant pentru braconieri să vină aici și să ne vâneze rinocerii.”
Pentru proprietarii fermei sanctuar, operațiunea este extrem de costisitoare, în jur de 300 000 euro pe an, mai ales că, uneori, după tranchilizare și îndepărtarea cornului, unii rinoceri trebuie mutați în zone în care sunt mai puțin expuși prădătorilor naturali.
O parte din costuri ar putea fi amortizate dacă autoritățile sud-africane ar permite exportul de corn de rinocer obținut de la animale vii, nu ucise. Momentan, acest comerț este permis doar în interiorul țării.
John Hume, crescător de rinoceri: „Dacă guvernul m-ar ajuta, m-ar sprijni să export producția de rinoceri vii sau de corn obținut de la ei sau să înființez o fabrică de procesare a cornului de rinocer în bijuterii sau produse de medicină tradițională, dacă m-ar ajuta guvernul cu cheltuielile acestui proiect, acesta ar prinde viteză.”
Sursa: digi24.ro