PIAȚA GLOBALĂ A ÎNGRĂȘĂMINTELOR MINERALE. Cum evoluează prețurile?

26 oct 2023
Prețurile pentru uree
Contractele Futures pentru uree s-au stabilizat în jurul nivelului de 410 USD/t. Preocupările sunt tot mai mari că războiul Israel-Hamas ar putea cuprinde și alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iranul, un mare producător de uree. Rezultatele licitației pentru uree făcută de India, în care au fost oferite 4,045 milioane tone, arată că agenția guvernamentală Indian Potash Limited (IPL) a primit oferte la 400 USD/t CFR Coasta de Vest a Indiei și 404 USD/t CFR Coasta de Est.
 
Aceste cifre identifică prețuri ale producătorilor din Orientul Mijlociu cuprinse între 384 - 386 USD/t FOB, valori substanțial mai mari decât costurile nete furnizate pentru livrări atât în Brazilia, cât și în SUA. Pentru expedierile din China, se estimează un cost net între 386-387 USD/t FOB, cu tarife de transport către India de aproximativ 17-18 USD/t. Cu toate acestea, se pare că Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă a Chinei (NDRC) a implementat din nou o oprire a exporturilor. Prin urmare, este de așteptat ca doar aproximativ patru încărcături să participe la licitația indiană. Restul tonajului, rămas pentru licitația din India (un volum total în estimat în jurul a 1,5 milioane tone), ar putea veni din Rusia, Africa de Nord și, eventual, din Nigeria.
 
Prețurile pentru amoniac
Piața amoniacului a fost remarcabil de liniștită în această săptămână, fără a fi raportate tranzacții pe piața SPOT. Creșterea TTF-ul european pentru trimestrul I din 2024 la aprox. 55 EUR/MWh face ca costurile de producție a amoniacului în Europa să fie de 635 USD/t la poarta fabricii, excluzând taxele de emisie, ceea ce ar putea duce la reducerea producției și creșterea importurilor făcute de UE, cu prețuri cuprinse între 600 - 620 USD/t CFR.
 
Prețurile îngrășămintelor cu fosfat
Prețurile îngrășămintelor cu fosfat procesat sunt în creștere datorită aprovizionării limitate din Rusia, unde au demarat operații de întreținere a instalațiilor din fabrici iar exporturile din China sunt restricționate. Guvernul chinez a informat producătorii interni că cota de export pentru DAP va fi de 1 milion tone. Va exista o cotă combinată de 500.000 de tone pentru MAP și TSP. Unii comercianți indică că aproximativ 800.000 de tone au fost deja extrase din aceste 1,5 milioane de tone combinate, ceea ce înseamnă că nu va exista multă disponibilitate la export pentru trimestrul 4 din 2023. Majoritatea s-au concentrat asupra producției de MOP (clorura de potasiu) a Israelului la rafinăria ICL Group, cu o capacitate anuală de producție de 4,4 milioane tone (a patra ca mărime din lume, furnizând aproximativ 8% din produsele globale cu potasiu), dar aici nu au fost raportate întreruperi din cauza conflictului din Gaza.
 
Despre evoluția prețurilor la îngrășămintele minerale în Republica Moldova, citiți AICI
 
Sursa: Agriportal 
loading ...