PORTUL „UST-DUNAISK” DIN REGIUNEA ODESSA A FOST VÂNDUT CU 5 MILIOANE DE EURO. Cine este noul proprietar, vedeți AICI

19 jan 2023
Portul „Ust-Dunaisk” din regiunea Odessa a fost vândut. Licitația de privatizare a avut loc pe 17 ianuarie la Prozorro.Sales, prețul de pornire fiind de 60 de milioane UAH. Pentru primul port din Ucraina supus privatizării printr-o astfel de procedură au făcut tranzacții opt participanți, transmite AGROMEDIA, cu referire la agenția de presă Unian.

Cel mai mare pentru portul comercial „Ust-Dunaisk” a fost oferit de o companie privată - peste 201 milioane UAH (peste 5 milioane de euro).

Citește și: UCRAINA SCOATE LA VÂNZARE UNUL DIN PORTURILE SALE

Anunțul a fost făcut public de șeful departamentului regional al Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei în regiunile Odesa și Nikolaev, Alexander Slavski. Potrivit acestuia, cel mai mare preț oferit pentru port la licitația desfășurată este de 201 milioane 300 UAH.

Dacă înainte de războiul pe scară largă și de blocada navală, doar câteva companii locale erau interesate de acest port, acum opt participanți au concurat, a spus Slavski.

El crede că nu ar exista cerere pentru acest port dacă ar fi scos la licitație după victorie, când devine relevantă restaurarea portului Nikolaev, Mariupol și Crimeea. Slavski explică că potențialii cumpărători s-ar fi speriat de indicatorii financiari dinainte de război ai portului, deoarece acesta era neprofitabil: 2019 - 202.000 UAH în pierderi, 2020 - 308.000 UAH, 2021 - 222.000 UAH.

Și abia în 2022, când majoritatea porturilor au fost blocate, transbordarea ITP „Ust-Dunaisk” a reînviat: în aprilie-decembrie, cifra de afaceri de marfă este de 200 de mii de tone, iar profitul net a fost de 848 mii UAH (pentru 9 lunile anului 2022). Abia acum avem un interes atât de puternic și disponibilitatea afacerilor de a investi în astfel de active, a spus Slavski.

El a adăugat că, pe lângă plata lotului și TVA, cumpărătorul, compania Elixir Ukraine, va trebui să investească mult mai mult în restaurarea și renovarea instalațiilor logistice ale portului.

Oficialul a mai subliniat că licitația în sine este punctul culminant, dar nu etapa finală a privatizării. În continuare, ar trebui să aibă loc semnarea protocolului de licitație, plata, dacă se dorește, semnarea antecontractului și abia apoi semnarea contractului notarial principal de vânzare. Toate aceste proceduri pot dura până la încă două luni.

Vânzarea portului „Ust-Dunaisk”

După cum a raportat UNIAN, la 22 decembrie 2022, Fondul Proprietății de Stat a anunțat o licitație pentru vânzarea complexului imobiliar al întreprinderii de stat Sea Trade Port Ust-Dunaisk (regiunea Odesa), aceasta fiind prima privatizare a unui port ucrainean sub astfel de o procedură. Prețul de pornire este de 60 milioane UAH.

Potrivit Administrației Porturilor Maritime, în 2019, cifra de afaceri de marfă a acestui port a fost de doar 71 de mii de tone (0,05% din cifra de afaceri de marfă a tuturor porturilor maritime ale țării). Proprietatea imobiliară a portului este situată în regiunea Odessa, în orașele Kiliia, Vilkovo și în golful Zhebriianovskaia din Marea Neagră, unde se află baza pentru deservirea transportatorilor ușoare. Facilitatea include, de asemenea, 15 nave, 4 dane plutitoare și 6 vehicule.
 
loading ...