PORUMBUL ALBASTRU DEVINE POPULAR ÎN ROMÂNIA. Vezi ce beneficii are pentru sănătate

09 jun 2020

Porumbul albastru devine tot mai popular prin gospodăriile agricole din România. Culoarea deosebită și proprietățile nutritive pot aduce un profit destul de bun fermierilor. Chiar dacă nu este cultivat în așa cantități mari ca cel obișnuit, boabele porumbului albastru sunt bogate în proteină și au mai puțin zahăr. Acest soi este dezvoltat și păstrat de indienii Hopi din Arizona, devenit popular pentru mălaiul albastru dulce. El se poate consuma proaspăt, dar cel mai frecvent se folosește la producerea făinii albastre. Tototdată, acesta conține un indice glicemic cu 20 % mai mic decât a porumbului obișnuit. Semințele de porumb albastru sunt aduse din SUA în România și au proprietatea de a da “pui”. Ele se seamănă la o adâncime de 2,5-3 centimetri și germinează în 7-12 zile. Plantele ajung la maturitate în circa 100 de zile. Porumbul albastru este un atioxidant puternic, cu o aromă dulce. Din el se poate face pâine, tortillas și alte bucate. Producția obținută de pe un hectar de porumb albastru în cultura irigată poate ajunge la 3 tone. Semănatul are loc la început de mai, iar roada se recoltă în perioada august- septembrie. Potrivit specialiștilor, mălaiul de porumb albastru conține cu 20 % mai multe proteine și cu 3 % mai puține glucide, față de alt tip de făină.
 

Fermierii care cultivă porumbul albastru spun că, în ultima perioadă, el este la mare căutare. Agricultorii transformă o parte din producție în făină de mălai și o scot la vânzare. Prețul semințelor de porumb albastru este mai mare decât a celor obișnuite.

Citește și: TOTUL DESPRE QUINOA
 
De obicei, acestea se vând în cantități mai mici și sunt folosite în grădinărit. Astfel, prețul pentru 15 germinale ajunge la aproximativ 90 de lei moldovenești. La momentul actual, în țara noastră, cultura porumbului albastru nu este atât de populară, dar pe viitor fermierii vor avea ocazia să ne bucure cu o astfel de producție.
 
loading ...