O revoltă populară a oamenilor din clasa muncitoare împotriva elitelor și a valorilor acestora a izbucnit în mai multe țări ale lumii. Se accentuează o rezistență tot mai mare din partea claselor mijlocii și joase împotriva a ceea ce Rob Henderson a catalogat ca fiind „credințele de lux” ale elitelor, în condițiile în care oamenii obișnuiți susțin că sunt suprimați de acestea, transmite AGROMEDIA, cu referire la newsweek.com.
Cea mai recentă manifestație de acest tip se manifestă acum în Țările de Jos, acolo unde fermierii protestează împotriva noilor restricții de mediu, care, potrivit lor, i-ar ruina.
Peste 30.000 de fermieri olandezi protestează împotriva guvernului, în contextul măsurilor care i-ar pune pe fermieri să limiteze emisiile de azot cu până la 70% în următorii opt ani. Fermierii ar trebui să folosească mai puține îngrășăminte și chiar să își reducă numărul de animale. Dacă marile companii de profil au mijloacele pentru a întruni noile condiții, inițiativa guvernamentală pune fermele mai mici într-o situație imposibilă.
Noile reglementări de mediu din Țările de Jos sunt într-atât de extreme încât i-ar forța pe mulți să își închidă afacerile, inclusiv pe oameni ale căror familii lucrează în domeniu de trei sau patru generații. Fermierii au blocat străzile și refuză să livreze produse către lanțurile de supermarketuri. Situația a provocat o penurie de ouă, lapte și nu numai.
Ceea ce este deosebit de frustrant este faptul că guvernul este pe deplin conștient de faptul că ceea ce le cere fermierilor să facă îi va aduce la limita existenței pe mulți dintre ei. De fapt, guvernul a plănuit inițial să meargă într-un ritm mai lent – până când un proces introdus de grupurile de mediu în 2019 a forțat o accelerare a acțiunilor.
Reacția membrilor sectorului agricol a fost masivă și continuă din 2019, dar declanșarea pandemiei de COVID-19 a permis guvernului premierului Mark Rutte să interzică protestele în 2020 și 2021. Odată cu demonstrațiile reaprinse din acest an, autoritățile au trecut și la o abordare mai agresivă. Au existat arestări și chiar focuri de avertizare trase de poliție asupra fermierilor, unul aproape ucigând un protestatar de 16 ani.
Efectele vor fi globale. Țările de Jos reprezintă al doilea cel mai mare exportator agricol de pe mapamond, după Statele Unite, iar țara cu aproape 17 milioane de locuitori este o superputere alimentară. Dacă poporul olandez este de partea fermierilor, elitele din țară se comportă cam cum au făcut-o cele din Canada și Statele Unite – și nu numai cele din guvern. Occidentul se confruntă în prezent cu o stare de rău, în condițiile în care obiectivele ideologice sunt promovate pe seama clasei medii și a celei muncitoare.
Că este vorba despre camionagii din Canada, despre fermierii din Țările de Jos sau despre companiile de petrol și gaze din Statele Unite, agenda este dominată de ideologie, nu de știință sau dovezi solide, mulțumind elitele și împovărând clasa muncitoare, menționează expertul Rob Henderson.