FERMIERII POLONEZI ANUNȚĂ „BLOCAJ TOTAL” LA GRANIȚA CU UCRAINA

20 feb 2024
Fermierii polonezi au blocat traficul camioanelor la șase din cele nouă puncte de control și, pentru prima dată, protestatarii împiedică și transportul pasagerilor cu autobuzul și cu trenul, scrie Digi24
 
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că acest protest este „batjocoritor” și are, de fapt, motivații politice.
 
Va exista o blocare totală a întregului trafic la punctele de trecere a frontierei, a spus Adrian Wawrzyniak, purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea, citat de Reuters. Wawrzyniak a spus că ajutorul militar va putea trece, dar că tot traficul de pasageri va fi blocat, nu numai camioanele. El a spus că vor fi organizate de asemenea blocaje în porturi și pe autostrăzi.
 
Pe 9 februarie, fermierii polonezi au blocat granița. Ei cer să nu se introducă noi inițiative UE de mediu (așa-numitul program Green Deal , care include și reforme fundamentale ale producției agricole), vor restricții la importul de produse agricole mai ieftine din Ucraina și adoptarea de măsuri de sprijinire a creșterii animalelor din Polonia. La câteva zile după începerea blocadei, protestatarii au aruncat cerealele ucrainene din mai multe camioane. Acest lucru a dus la o reacție dură a Ucrainei, pentru care exporturile de cereale sunt una dintre puținele surse profitabile ale economiei distruse de război. Preşedintele ucrainean a criticat ceea ce a numit o situaţie care demonstrează erodarea solidarităţii în fiecare zi.
 
El a făcut apel la găsirea unei soluţii „raţionale”, sugerând că ar trebui să existe o implicare mai amplă, europeană.
 
loading ...