FERMIERII, DIN NOU LA DISCUȚII CU OFICIALII. Ce s-a decis?

20 feb 2024
Producătorii de cereale au venit astăzi la Guvern pentru a discuta din nou cu oficialii despre măsurile de suport ce vor fi implementate pentru susținerea lor. Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat creditul preferențial garantat de stat pe care îl vor putea accesa fermierii. Agricultorii s-au arătat nemulțumiți de soluția propusă de oficiali.
 
Este un credit destinat exclusiv producătorilor de cereale în suma maximă de 500 de mii de lei, cu 18 luni termen maxim de recuperare și perioada de grație de 6 luni, garantat de stat în proporție de 90%. Ce înseamnă asta? Dacă producătorul nu întoarce la timp banii, va fi executat Guvernul, nu fermierul.
 
La ce pot fi folosiți banii? Procurare de material semincer, servicii mecanizate în agricultură, produse fitosanitare, motorină.
 
Fermieri eligibili: producători de cereale, inclusiv cei cu întârzieri la achitarea ratelor cu 3, 6 și 9 luni.
 
Ajutorul va fi acordat țintit. Acordăm prioritate agriculturii și producătorilor și dăm aceste ajutoare pentru a compensa pierderile. Dar, R. Moldova are niște constrângeri financiare. Astăzi, cea mai presantă problemă este demararea sezonului agricol de primăvară. Avem o sumă limitată de bani cu care trebuie să salvăm producătorii.
 
De la 1 martie, putem depune dosarele la bănci pentru creditele preferențiale. Dobânda la acest credit va fi subvenționată, aproximativ 8%, mai vedem exact, a declarat Dorin Recean.
 
De asemenea, s-a luat decizia de a crea un mecanism de acorduri speciale cu FISC pentru a împiedica executarea banilor veniți din ajutoarele de stat.
 
Începând cu 15 martie, vom aproba toate modificările necesare pentru a stopa executările banilor veniți sub formă de ajutor de la stat, a adăugat Prim-ministrul.
 
Instrumentul nou: resurse financiare garantate de stat este destinat pentru agricultorii micro și mici care au probleme financiare mari. Fermierii care au executări – recomand să aștepte modificarea legii, apoi să ia creditul preferențial.
 
Apelul MAIA este: putem zilnic să discutăm, dar cerințele dvs trebuie să fie ancorate în realități și posibilități, a declarat ministrul agriculturii Vladimir Bolea.
 
Fermierii prezenți la discuții s-au arătat nemulțumiți de soluția propusă de Guvern. Ei cer în continuare introducerea unui moratoriu la penalitățile și datoriile față de creditori. De asemenea, agricultorii spun că suma propusă de stat este prea mică.
 
Fermierii de la Sud sunt în pericol de a rămâne fără pământuri. Creditorii au început executările, a declarat unul din fermierii prezenți la discuții.
 
Această acțiune este binevenită pentru agricultorii cu până în 200 de hectare. Noi considerăm că poate fi introdus un plafon raportat la raporturile financiare. Suma aceasta este suficientă doar pentru fermierii micro. Haideți pentru cei mici cel puțin să o dublăm, a declarat Serghei Ivanov, fermieri prezent la discuții.
 
Mecanismul propus de dvs este o soluție de 10 zile. În plus, ODA lucrează foarte greu. Noi avem nevoie de introducerea moratoriului, a declarat Sergiu Stefanco, fermieri prezent la discuții.
 
Drept răspuns, Dorin Recean a declarat:
 
Cu părere de rău, nu îi vom putea salva pe toți. Dacă mai identificăm și alte mijloace, vom mări suma de garantare, în prezent, atât este posibil. Începem cu ce putem face acum, imediat.

Fermieiri au anunțat că reiau protestele și, posibil, și blocajele întrucât revendicările lor nu au fost îndeplinite.
loading ...