RUSIA A ANUNȚAT CĂ ÎȘI REIA PARTICIPAREA ÎN ACORDUL PENTRU „CORIDORUL CEREALELOR” DE LA MAREA NEAGRĂ

02 nov 2022
Rusia reia participarea în acordul pentru „coridorul cerealelor” de la Marea Neagră. A anunțat astăzi Ministerul Apărării al Federației Ruse, relatează Kommersant. Agenția a menționat că, cu asistența ONU și a Turciei, Rusia a primit „garanții scrise din partea Ucrainei cu privire la neutilizarea coridorului de cereale pentru ostilități”, transmite AGROMEDIA, cu referire la biz.censor.net.

Grație participării și asistenței ONU, Turcia a reușit să obțină garanțiile scrise necesare din partea Ucrainei cu privire la neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene pentru a desfășura ostilități împotriva Federației Ruse, a spus Ministerul rus al Apărării.

Potrivit Bloomberg, ministrul rus al Apărării Serhiy Shoigu și-a sunat personal colegul turc „pentru a-l informa despre începerea operațiunilor”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după negocieri cu Kremlinul, a anunțat și el reluarea „coridoarului de cereale”.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a spus că a vorbit ieri cu Putin despre „culoarul de cereale”, iar astăzi va vorbi cu Zelenskyi. De asemenea, a anunțat că „culoarul de cereale” a fost redeschis, așa cum era înainte, scrie aa.com.

Amintim că, pe 29 octombrie, Rusia și-a suspendat participarea la punerea în aplicare a acordului privind exportul de cereale din porturile Ucrainei (). După aceea, Ucraina a suspendat cu forța exportul de cereale pe mare. Cu toate acestea, duminică, ONU, Turcia și Ucraina au convenit asupra unui plan de relocare a 16 nave în apele turcești pe 31 octombrie. Și luni, 31 octombrie, 12 nave cu 354,5 mii tone de produse agricole au părăsit porturile „Odesa”, „Chornomorsk” și „Pivdenny” către țările din Africa, Asia și Europa.

Drept urmare, prețurile cerealelor la bursele internaționale au urcat brusc luni.
loading ...