Zahărul a fost unul dintre produsele alimentare cu cea mai mare creştere de preţ în Uniunea Europeană, în condiţiile în care preţurile alimentelor au început să urce substanţial în 2022.
Potrivit Adevărul, datele lunare indică o creştere continuă a ratelor variaţiei anuale începând din august 2021, ajungând la 61% în februarie şi martie 2023. Asta înseamnă că preţul zahărului în UE în cele două luni era, în medie, cu 61% mai ridicat decât în februarie şi martie 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În martie 2022, rata variaţiei anuale era de aproape şase ori mai scăzută (11%), iar diferenţa este mai vizibilă când comparăm cu martie 2021, când rata era 1,6%.
În martie 2023, cea mai mare creştere anuală a preţului la zahăr s-a înregistrat în Cehia (98%), Estonia (97%), Polonia (82%), Germania (72%) şi Letonia (70%). Creşteri mai reduse, dar considerabile, sunt încă în Ungaria (17%), Luxemburg (19%), Belgia (35%), Bulgaria (36%) şi Irlanda (37%).
Potrivit datelor Ministerului, anul trecut, prețul zahărului în Moldova a crescut cu aproape 56%. Scumpirea a continuat și în primele două luni ale acestui an cu 1,77%.
În prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces, iar procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr.
Amintim că exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.
De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în funcție de recolta, care depinde de condițiile climaterice. Recent, secretarul de stat, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.
În magazine, un kilogram de zahăr costă între 22 și 24 de lei.