INSTITUTUL „SELECȚIA” PRODUCE SEMINȚE DE SFECLĂ PRIN METODA DIRECTĂ

13 apr 2023
Folosirea metodei directe pentru producerea semințelor devine tot mai eficientă ținând cont de schimbările climatice care au loc în ultimii ani și generează ierni mai blânde, ce oferă condiții favorabile pentru iernarea plantelor în câmp.

ICCC „Selecția” produce, în prezent, semințe de sfeclă pentru zahăr și furaj prin metoda directă, care presupune însămânțarea din toamnă și iernarea plantulelor în câmp.

Metoda directă - cheltuieli de 3-4 ori mai mici

Prin această metodă pot fi obținute până la 2,3 t/ha de semințe de o calitate biologică înaltă cu cheltuieli de 3-4 ori mai mici decât în cazul celei indirecte.

În acest caz, semănatul se face în sol pregătit din timp, la o adâncime de 3-4 cm. Termenul optim de semănat este 25 august - 5 septembrie. Norma de însămânțare este mai mare comparativ cu cea utilizată la cultivarea sfeclei în scopuri industriale, cu păstrarea aceleiași distanțe, de 45 cm între rânduri. După răsărire, plantele se îngrijesc prin udare și fertilizare, pentru a le asigura o creștere sănătoasă și viguroasă. Primăvara devreme se efectuează lucrări mecanice de îngrijire.

Recoltarea semințelor se face mecanizat în ultima decadă a lunii iulie –prima decadă a lui august.

În prezent, ICCC „Selecția” dispune de 2,85 ha de semănătură de sfeclă pentru zahăr de soiul „Victoria” și de 1,2 ha de sfeclă furajeră „Ciugur”.

Caracteristicile detaliate ale celor două soiuri pot fi găsite pe site-ul www.selectia.md, compartimentul „Culturi”.
 
Pentru detalii, contactaţi:
Boris BOINCEAN, directorul ICCC „Selecţia”
Tel.: 069889054, bboincean@gmail.com
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...