DE VÂNZARE SAU PENTRU CERCETARE? Cum și-au explicat acțiunea cercetătorii care au prins cu năvodul o tonă jumate de pește la Ghidighici

31 mar 2021

Au pescuit cu năvodul o tonă şi jumătate de peşte în scopuri... ştiinţifice. Aceasta este explicaţia abernată a unui grup de cercetători, prinşi aseară de inspectorii de mediu pe malul lacului Ghidighici, în perioada de prohibiţie, când pescuitul este interzis. Aceştia au declarat că nu au considerat necesar să anunţe Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, ai cărui reprezentanţi, în mod normal, ar fi trebuit să asiste la proces, pentru a asigura corectitudinea efectuării unor astfel de lucrări, anunță AGROMEDIA cu referire la publika.md.

“Nu cred că a fost necesar. Noi facem asta pentru ca să vedem că situaţia din lac şi să contribuim ca să-l înmulţim, nu să-l scădem în cantitate”, a declarat unul dintre ei, în timp ce altul afirma că
“Apele Moldovei a încheiat cu Institutul nostru un contract anual, ca noi să stabilim vârsta şi cantitatea peştilor din acest iaz”.

Cercetătorii au prezentat şi un act pentru a-şi justifica acţiunile. Totuşi, potrivit inspectorilor de mediu, năvodul folosit era de aproape 14 ori mai mare decât permite legislaţia pentru astfel de lucrări.

Sub privirile inspectorilor, cercetătorii au colectat doar câteva exemplare de peşte. Cel bolnav, au spus ei, îl vor verifica, iar peștele mort, potrivit lor, îl vor îngropa în pământ.

Peştele mărunt a fost mai apoi eliberat în lac. Întrebaţi care este sursa de finanţare a acestor lucrări, cercetătorii au evitat să dea răspunsuri clare.
Pentru încălcarea legislaţiei, inspectorii de mediu le-au aplicat o amendă de 7 mii 500 de lei.

Perioada de prohibiţie a început în lacul de acumulare Ghidighici în data 15 martie şi va dura până la 1 iunie. În această perioadă, pescuitul amator, sportiv şi industrial este interzis prin lege, cu excepţia celui ştiinţific şi de control.

AGROMEDIA a reușit să discute cu reprezentanții Agenției Apele Moldovei, care ne-au declarat că ei gestionează doar resursele de apă.

“Nu suntem responsabili de peștele din iaz, care și cât a prins, când și pentru ce. Vorbiți cu Asociația Piscicolă, comasată cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului”, ne-a spus Eduard Belâi de la Apele Moldovei.
 
loading ...