ACȚIUNILE DE URMĂRIRE PENALĂ ÎN DOSARELE AIPA CONTINUĂ. Șefa Secţiei Teritoriale Bălţi a Agenției, reținută de CNA

07 feb 2023
Acțiunile de urmărire penală în dosarul acordării ilegale a subvențiilor pentru agricultură continuă. De data aceasta, în vizorul oamenilor legii a ajuns șefa Secţiei Teritoriale Bălţi a Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură și administratorul unei companii agricole din nordul țării. Ambii au fost reținuți.

În dimineața zilei de marți, 7 februarie, ofițerii Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA, în comun cu procurorii anticorupţie din cadrul oficiului Nord, au desfășurat percheziţii, la biroul de serviciu și la domiciliul șefei AIPA Bălți și la domiciliul unui administrator, care desfăşoară activitate în domeniul agriculturii.

Citește și: ULTIMA ORĂ! PERCHEZIȚII LA MAI MULȚI REPREZENTANȚI AIPA, BĂNUIȚI DE ACORDAREA ILEGALĂ A SUBVENȚIILOR

Drept urmare, potrivit CNA, au fost ridicați  31 000 de lei; contracte; ordine de plată și facturi fiscale, care demonstrează transferurile bănești către persoanele juridice, complice la infracțiune și care acordau instrumente pentru deghizarea provenienței banilor, rezultați din infracțiune; certificate, ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare și telefoane mobile. 

Astfel, până în prezent, a fost pornită urmărirea penală pe 27 de cauze, în baza bănuielii rezonabile că au fost săvârşite: corupere pasivă, activă, trafic de influență și spălare de bani.

Citește și: REACȚIE LA PERCHEZIȚIILE CNA: „Conducerea AIPA se disociază de angajații care admit manifestări coruptibile în activitatea lor”

Amintim că, pe 24 ianuarie 2023, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat acțiuni de urmărire penală în zeci de cauze penale, pornite pe abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Mai mulți funcționari publici din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), precum și agenți economici au fost reținuți pentru ilegalități, comise la acordarea subvențiilor pentru agricultură.

Citește și: CNA: „10% din fondurile oferite, erau transferate în conturile angajaților AIPA. Sumele ajungeau la 150.000 de lei per contract de subvenționare”
 
loading ...