AGRICULTORII DIN CENTRUL ȘI SUDUL ȚĂRII SUNT CEI MAI AFECTAȚI DE SECETĂ, PLOI CU GRINDINĂ ȘI ÎNGHEȚURI. Iată ce spun autoritățile despre această situație

07 mai 2020
În raioanele din nordul țării situația din agricultură este în general bună, însă fermierii din centru și sud sunt destul de afectați. Despre asta a vorbit ministrul Agriculturii, Ion Perju, cu responsabilii direcțiilor agricole rationale. În cadrul discuțiilor s-a analizat situația suprafețelor și a culturilor agricole, după precipitațiile înregistrate săptămâna trecută, dar și seceta hidrologică urmată de înghețuri și ploile cu grindină.


 
"Condițiile meteo specifice anului curent influențează negativ asupra sectorului agricol. După o iarnă blândă fără precipitații, primăvara devreme cu dimineți reci și zile calde a impus intrarea devreme în câmp, apoi au fost înregistrate înghețuri timpurii. Din păcate, este o perioadă nefastă pentru agricultură. În contextul sectei hidrologice, înghețurilor și a precipitațiilor înregistrate vreau să discutăm despre situația în raioane, chiar dacă știm că evaluarea trebuie să aibă loc în 5-7 zile, după ploi, pentru a reuși să observăm dacă procesul vegetativ este în normalitate și pentru a reuși să facem o prognoză a roadei", a precizat ministrul Ion Perju.



În contextul pagubelor provocate de secetă și înghețuri, responsabilii din raioanele din nordul țării au declarat că situația în general este una bună, chiar dacă au fost afectate unele suprafețe agricole, iar cei din centrul și sudul țării au anunțat că seceta a distrus o bună parte din terenuri. Deocamdată, nu toți agenții economici au decis dacă vor reînsămânța pământurile.

O situație gravă se atestă în raionul Ștefan-Vădă. Acolo sunt localități unde nu a plouat, iar din cauza stresului hydric au fost afectate plantațiile multianuale de cais, prun și cireș. În sudul țării, în raionul Cahul, grindina a afectat mai mult localitatea Vadul lui Isac, unde au fost distruse drumuri, case, 3 mii m2 de sere, 22 ha de culturi cerealiere, 15, 6 ha de culturi pomicole, 20 ha de viță de vie. Ministrul ion Perju amenționat că urmează să fie întreprinse mai multe măsuri pentru a redresa situația în sector.
 
"Am adresat o solicitare către FAO privind acordarea asistenței tehnice în evaluarea impactului acestei perioade asupra sectorului agricol. Trebuie să evaluăm prejudiciul pentru a cunoaște care sunt necesitățile și posibilitățile, inclusiv, pentru a comunica cu partenerii și donatorii. Considerăm necesar de format comisii mixte cu implicarea autorităților publice de ambele niveluri, pentru a evalua câmpurile compromise. Solicităm respectuos de a da dovadă de o atitudine obiectivă în procesul de evaluare. Doar în baza unei informații veridice putem lua decizii corecte", a menționat ministrul Agriculturii.



Totodată, Ion Perju a vorbit despre promovarea proiectului de lege care va exclude unele impedimente la irigarea terenurilor agricole.
loading ...