CĂLINUL SAU BULGĂRELE DE ZĂPADĂ: condiții de creștere, boli, dăunători

09 jun 2023
Viburnum opulus sau bulgărele de zăpadă este o plantă cu origini în zona mediteraneană, care, în condiții favorabile de creștere, poate ajunge până la 4 metri înălțime. Este o plantă ușor de cultivat și care este perfectă pentru crearea unor garduri decorative extrem de atrăgătoare.
 

Bulgăre de zăpadă - Înmulțire

Înmulțirea arbustului bulgăre de zăpadă sau călinul se poate face prin marcotaj sau prin butași.
  • Înmulțirea prin marcotaj înseamnă crearea unui mușuroi de pământ peste ramurile crescute la baza plantei. Noile plante rezultate se vor desprinde de planta mamă nu mai devreme de doi ani de la marcotaj și doar toamna târziu sau primăvara devreme.
  • Reproducerea prin butași se face prin recoltarea acestora în luna decembrie. Este important ca aceștia să fie semi-lemnoși, să aibă o lungime de aproximativ 10 centimetri și să fie preluați din lăstarii laterali.
Butașii vor fi păstrați în beci, la o temperatură constantă de 6 grade Celsius, în nisip umed. În luna martie vor fi plantați în răsadnițe, nu înainte de a fi tratați, în partea inferioară, cu hormon care favorizează înrădăcinarea.



Citește și: IASOMIA DE GRĂDINĂ
 

Bulgăre de zăpadă - Condiții de creștere

Bulgărele de zăpadă se simte foarte bine în locurile cu semiumbră, însă tolerează și locurile însorite.
 
Este o specie care rezistă la ger și se adaptează temperaturilor de la noi, atât celor de pe timpul verii, cât și celor de pe timpul iernii.
 
În ceea ce privește solul, arbustul bulgăre de zăpadă preferă solurile destul de bogate. Este recomandat să fie plantat în containere și ținut în seră sau solar, unde temperatura este ușor de controlat. În acest fel se poate grăbi înflorirea și se îmbunatățește calitatea florii.
 
Această plantă preferă terenurile umede și se simte bine în soluri proaspete, argiloase, fertile și foarte bine drenate.
 


Citește și: ROINIȚA - BENEFICII

Nu are nevoie de irigare, apa de ploaie îi este suficientă, însă, în cazul secetei prelungite, este indicat să se intervină cu irigare.
 

Bulgăre de zăpadă - Îngrijire

Stimularea creșterii și a înfloririi abundente la arbustul bulgăre de zăpadă poate fi facută prin utilizarea unui îngrășământ pentru arbuști decorativi. Poate fi utilizat un îngrășământ cu turbă sau sol bogat în materie organică, dar și îngrășămintele granulare, cu eliberare lentă, pe care le poți procura din magazinele de profil.
 
Se recomandă efectuarea de tăieri pentru menținerea unui aspect compact și ordonat al gardului viu, în condițiile în care această plantă are tulpini foarte ramificate, care tind să se dezvolte mai puțin armonios. Este indicat ca tăierea să nu fie făcută în perioada de înflorire a plantei.

Citește și: CUM ÎNGRIJIM PETUNIILE?

Totodată, este recomandat ca la finalul iernii, când mugurii sunt închiși, să fie aplicat un tratament pe bază de sulf și cupru, tratament care are ca scop prevenirea apariției unor boli de natura fungică.
 
Planta poate fi cultivată solitar, dar și grupat, pentru obținerea de gard viu.  Pe de altă parte, bulgărele de zăpadă poate fi cultivat ca planta decorativă în grădină sau poate fi cultivat, la fel de bine, în interior sau în recipiente cum sunt ghivecele.


 
Călinul este o plantă care poate atinge o înălțime de aproximativ 3 metri, în vreme ce coroana se va dezvolta pe orizontală până la cel mult 2 metri și jumatate.
 

Boli și dăunători

Călinul este destul de rezistent, însă, în anumite condiții, se pot instala atât diferite boli, cât și dăunătorii.

În cazul în care frunzele se pătează cu pete maronii, rotunjite și apoi se usucă, cel mai probabil planta a fost atacată de o ciupercă a frunzei. Este important ca în această etapă să se intervină cu fungicid pe bază de cupru și să se execute tăieri care să permită o mai bună circulație a aerului în interiorul coroanei plantei.

Citește și: GARD VIU DE TRANDAFIRI

Dacă frunzele au un mucegai albicios și o pudră alba pe partea superioară, cel mai probabil planta este afectată de mucegai. Este important ca acestă parte să fie îndepărtată și planta să fie tratată cu fungicide pe bază de sulf dacă se dorește salvarea ei. În caz contrar, planta poate fi compromisă.

Vârfurile și lăstarii deformați semnalizează prezența afidelor, care pot fi îndepărtate cu insecticide specifice.

Un aspect al plantei lipsit de vigoare și îngălbenirea frunzelor sunt semne ale insectelor cu solzi. Și acestea pot fi eliminate cu substanțe chimice din magazinele de specialitate.

Este important să fii atent la semnele de îmbolnăvire și să utilizezi doar substanțe omologate, din magazine de specialitate, respectând dozele recomandate pe etichetă.

Sursa: Cum să
 
 
loading ...