Ce soiuri de trandafir sunt potrivite pentru formarea gardurilor vii: Maiden's Blush, Glory of Edzell, Marguerite Hilling, Lady Penzance, Complicata, Fruhlingsmorgen, Konigin von Danemark. Soiurile Nevada, Souvenir de St. Anne's, Dupontii si Prosperity infloresc pana tarziu. Soiurile cu flori galbene Helen Knight si Canary Bird.
Cum combinăm soiurile de trandafir pentru un efect frumos?
Puteți obține un efect vizual dacă combinați două până la trei soiuri robuste cu înălțimi și lățimi similare, precum și culori potrivite ale florilor. Florile albe au un efect neutru și pot fi combinate cu toate celelalte culori. O triadă frumoasă sunt, de exemplu, petalele de trandafir alb, roz și roșu. Pe de altă parte, poți să te joci chiar și cu forma florilor. Florile mari și unice formează, de asemenea, un contrast frumos cu soiurile cu flori în ciorchine. De asemenea, un gard viu de trandafiri arată deosebit de omogen și elegant dacă plantați un singur soi.Dacă gardul viu de trandafiri trebuie să ofere o intimitate bună, soiurile ar trebui să aibă o înălțime de cel puțin 1,80 metri - acest lucru este obținut, de obicei, doar de trandafirii sălbatici și sub formă de arbust. Hibrizii Rosa rugosa, de exemplu, sunt foarte potriviți pentru gardurile vii de trandafiri prin robustețea lor, rezistența foarte bună la îngheț și creșterea închisă.
Distanța de plantare depinde de alegerea soiului și de înălțimea finală dorită a gardului viu. Ar trebui să planificați aproximativ jumătate din înălțimea finală dintre plantele individuale ca distanță de plantare, adică aproximativ un metru pentru trandafiri de doi metri înălțime.
Cum plantăm trandafirii?
Pregătiți bine solul, afânându-l profund și îndepărtând buruienile. Apoi puneți trandafirii așa încât punctul de altoire să fie la aproximativ trei lățimi de degete sub pământ. Când plantați trandafiri cu rădăcini goale, în primăvară sau toamnă, trebuie mai întâi să tăiați rădăcinile principale cu un foarfece și să le scurtați cu aproximativ o treime.Cum îngrijim gardurile de trandafiri?
Lăstarii principali sunt tăiați doar primăvara, când nu se așteaptă îngheț mai puternic. Aici este important să nu fiți zgârciți. Tăiați lăstarii existenți la jumătate. Atunci când plantați trandafiri vara, trebuie să evitați orice tăiere a plantelor. După plantare, udați bine, împrăștiați un strat subțire de compost, în jur de trei kg pe metru pătrat, în zona rădăcinii trandafirilor. În anii următori, plantele sunt apoi alimentate cu compost o dată pe an, la sfârșitul lunii martie și apoi, cu un îngrășământ organic, în momentul înfloririi.Odată ce ați ales trandafirii sălbatici, care înfloresc doar o dată, este recomandată o tăietură de curățare la fiecare câțiva ani la sfârșitul iernii - dar numai atunci când florile s-au diminuat considerabil și plantele lemnoase încep să se arate semne de îmbătrânire. Semnele tipice sunt: chelie de jos, lăstari noi slabi și frunze din ce în ce mai mici. În aceste cazuri, cei mai vechi lăstari aproape de pământ sunt îndepărtați pentru a stimula formarea de lăstari tineri, noi și vitali.
În cazul gardurilor vii de trandafiri care înfloresc mai des, totuși, are loc o tăiere de vară după înflorirea principală. Astfel, vor da ramuri noi și flori mari, frumoase.
Sursa: Domestic futures