ARICIUL ÎN GRĂDINĂ. Ce dăunători consumă, cum îl atragi?

12 mai 2023
Ariciul este un mamifer mic, care aparține ordinului insectivorelor. Țeposul poate deveni marele protector al grădinii și un bun aliat al fermierilor, întrucât acesta se hrănește cu dăunătorii plantelor. În unele perioade de viață, mănâncă 24 de ore și adoră să consume insecte, larve, melci, broaște, șerpi.


Arici în grădină, ce beneficii aduc

Apetitul crescut este fix în primăvară, când plantele au cea mai mare nevoie de protecție. Melcii, limacșii, șoarecii, coropișnițele, cărăbușii cât și larvele lor vor fi pur și simplu devorate de arici, plantele putând să se dezvolte sănatos și în siguranță, fiind protejate de insectivorul cu țepi care consumă într-o singură zi peste 150 de grame de mâncare, enorm în comparație cu corpul lor de doar 800-1200g.

Cum să atragi aricii în grădină

Micuțul animal a devenit din ce în mai puțin prezent în apropierea omului. Cunoscut drept animal singuratic, insectivorul trăiește la marginea pădurilor cu tufișuri dese. Nu suportă umezeala așa că tufișurie trebuie să fie uscate. Sunt întâlniți și la marginea satelor și orașelor, în grădini și parcuri. Sunt activi noaptea, iar pe tipul zilei dorm.

Citește și: CÂRTIȚA ȘI ORBETELE: Cum scăpăm de ei?

Nu va sta într-o grădină mică, plină de umezeală, care se găsește într-un loc plin de zgomot. Se va speria și cu siguranță nu o să-l mai vezi prin preajmă. Este de la sine înteles ca atragerea lui în spațiul dorit este destul de dificilă. Grădina care ar putea să fie pe gustul animalului trebuie să semene mult cu mediul lui natural. Un avantaj îl reprezintă să fie în apropierea zonelor verzi întinse.

Grădina trebuie să fie imprejmuită cu copaci care să-si lase iarna frunzele, Dacă în apropiere este o pajiște cu flori, atunci șansele ca micul animal să se mute în grădina ta devin tot mai mari. Din peisaj nu trebuie să lipsescă nici arbuștii și desișurile, colțuri pe care aricii le adoră.

Nu uita că micul animal își caută hrana prin frunzele căzute pe sol și tot din ele își construiește și culcușuri. Așadar, dacă vrei ca ariciul să rămână la tine, permite-i să aibă colțul său liniștit unde nu se face agricultură și nu se circulă, pentru a avea intimitatea necesară. Ramurile tăiate pot fi lăsate pe sol, compostul poate fi depozitat.

Este bine să ai în apropiere și un mic iaz pentru că uneori le place să înnoate și să se scalde, plus că va deveni un adevărat magnet pentru insectele pe care ariciul le va consuma cu plăcere.

Citește și: CUM SCĂPĂM DE OMIZI?

Ca să atragi un arici este recomandat să nu ai nici câine de pază pentru că se va speria și îl alungi pentru totdeauna. De asemenea, din grădina în care intentionezi să atragi un arici trebuie să lipsească și produse de protecție a plantelor. Acestea reprezintă o amenințare de moarte pentru arici.

Hrana aricilor

Cum am menționat deja, primăvara când ies din hibernare apetitul aricilor este ridicat și asta poate fi o problemă pentru că insectele lipsesc deocamdată. Dar îl putem ajuta noi cu larve. Sunt o sursă bună de grăsimi și proteine.

De asemenea, îi poți hrăni cu mâncare specială pentru pisici sau cu carne de vită mărunțită. Ca să rămână în spațiul dorit, au nevoie și de un adăpost de mici dimensiuni, bine aerist alcătuit din grătar de crengi, fân și frunze uscate și acoperit suplimentar cu folie. Bineînțeles, adăpostul va trebui să fie așezat într-un loc retras, liniștit, fără umezeală și zgomote.

Sursă: Cum să 

loading ...