CÂRTIȚA SAU ORBETELE - CINE NE MĂNÂNCĂ CARTOFII? Cum scăpăm de ei?

17 mai 2023
Cârtița sau orbetele? Acești doi vecini, adaptați ambii la viața subterană, sunt diferiți ca mod de viață, nutriție și aspect morfologic. Nu cârtița ne mănâncă cartofii și bulbii de flori, ea este insectivoră, se hrănește cu dăunătorii plantelor și mai și afână solul. În schimb orbetele, se face vinovat de daunele din grădina cu legume sau flori. Cum îi deosebim? Orbetele face mușuroaie în linii. Cârtița – haotic.

Cârtița se pomenește deseori că încasează pedeapsa care i se cuvine orbetelui, pentru că acesta din urmă este cel care fură bulbii florilor și roade rădăcinile plantelor. Cârtița, fiind un animal insectivor, își vede de treabă liniștită consumând insecte, care, de multe ori, sunt dăunătoare agriculturii, Singurul ei păcat este că își sapă galeriile și ne strică aspectul spațiilor verzi, a subliniat pentru ecopresa.md ornitologul Silvia Ursul.
 

Cârtița sau Orbetele? Cum îi deosebim?

Potrivit specialistului, cârtița își sapă galeriile acolo unde sunt rădăcinile plantelor, iar din această cauză plantele se pot usca. Deși cârtița doar strică aspectul unei grădini, cele mai mari stricăciuni le face orbetele. Nu doar consumă rădăcinile plantelor, dar le și depozitează.

Orbetele locuiește pe terenuri agricole, dă buzna și în grădinile oamenilor, deși inițial, la origini, orbetele trăia în stepă. El s-a obișnuit cu habitatele, create de om și a înțeles că aceasta este profitabil. Orbetele (Spalax leucodon) este un mamifer rozător, care consumă exclusiv hrană vegetală: rădăcinile plantelor, rizomi, bulbi, tuberculi și părțile verzi ale plantelor pe care le retează cu dinții incisivi. Din această cauză, acest animal provoacă daune culturilor agricole.Cârtița (Talpa europaea) este un mamifer exclusiv carnivor/insectivor, consumând râme și insecte adulte sau larve. Prin modul său de hrană, aduce un șir de beneficii: nimicește insectele dăunătoare culturilor agricole și îmbunătățește aerația solului., a detaliat Silvia Ursul.Este important să cunoaștem: cârtița nu poate săpa în toate solurile, ea preferă solurile care sunt în apropiere de apă, pentru că ele sunt moi.

Lângă lacuri, iazuri, mlaștini. Cârtița sapă cu lăbuțele, iar orbetele sapă cu dinții, el are niște dinți foarte puternici, cu care poate tăia bulbii, rădăcinile plantelor, a specificat Silvia Ursul.

Cârtița nu aduce daune, ba chiar ne poate fi de ajutor. Ea mănâncă tot ce se mișcă sub pământ – larve de gândaci, viermi și afânează pământul.
 

Cum prindem orbetele?

Putem aplica metode mecanice pentru a lupta cu orbetele. Una dintre ele este să prindem orbetele și să-l scoatem din mușuroi, deoarece un orbete are un teritoriu destul de mare pe care acționează.Și dacă vedeți acolo o linie de mușuroaie, să știți că e vorba de orbete, pentru că orbetele face mușuroaie în linii, iar cârtița – haotic. Asta e deosebirea principală dintre ele. Dacă vedeți mușuroaie care se întind pe 20, 30, 50 de metri, să știți că e vorba de un singur individ. Orbetele poate fi pândit în mod mecanic, dar acest proces necesită timp. E mai simplu să faceți un mușuroi și să turnați apă acolo. În astfel de cazuri, orbetele ar trebui să iasă la suprafață, a explicat Victoria Nistreanu.
 

Ultrasunete sau metode chimice? 

Există și metode chimice pentru a lupta cu orbetele, dar acestea nu sunt recomandate nici de zoologi, dar nici de ecologiști.

Săpați o galerie, faceți un mușuroi, dați de galerie și presărați acolo această substanță chimică. Mai târziu sau mai devreme, orbetele va trece prin această galerie, se va intoxica și va muri. Nu sunt rozătoare cu așa densitate mare ca șoarecii sau șobolanii, care se reproduc intens. Orbetele sunt animale destul de teritoriale, adică, dacă un individ are un anumit teritoriu, îl ocupă doar el, nu formează o colonie, nu se adună mulți, la fel cum o fac șoarecii de câmp. Orbetele nu produce daune masive, dar este deranjant, mai ales dacă activează în grădini. Dacă omul a sădit cartofi și orbetele îi culege roada, aceasta deranjează. Au fost găsite vizuini, galerii de orbete, și acolo se aflau până la 10 kg de cartofi, morcovi, sfeclă, a menționat cercetătorul de la Institutul de Zoologie.

Citește și: CUM SCĂPĂM DE OMIZI?

Orbetele va da bir cu fugiții, dacă vom apela la dispozitive cu ultrasunete. Cel mai simplu e să plasăm în apropiere de galeriile orbeților niște cutii din metal de la conserve. Atunci când aceste cutii se vor izbi una de alta, aceasta îl va speria pe orbete și el va pleca din grădină. Mai nou, recent au apărut repelenți cu ultrasunete sau capcane cu ultrasunete, dotate cu baterie. Sunt exact ca și repelenții împotriva rozătoarelor, care se instalează în case. Aceste capcane se înfig în pământ, ele emit anumite sunete, pe care oamenii nu le aud, dar orbetele le aude și, ulterior, va pleca din zona respectivă.

Victoria Nistreanu mai recomandă ca, pentru a nu permite orbetelui să pătrundă în grădini, să instalăm garduri, grile, la o adâncime de 50 de centimetri, în pământ.


 

Cum scapi de cârtițe și orbete? Metode eco

Membrii Asociației Obștești „Grădina Moldovei” promovează grădinăritul ecologic și metode eco pentru a îndepărta dăunătorii, astfel că metodele chimice nu sunt agreate de ei.

Ecologic înseamnă că vedem grădina ca un ecosistem. În natură există animale care mănâncă orbeți – e vorba de animale carnivore, cum ar fi vulpea sau lupul, dar și specii din familia mustelidelor, cum ar fi jderul. Există și păsări, care controlează orbetele – buha mare, acvila imperială, șorecarul mare, șorecarul comun. Acvila imperială trece doar prin migrație în Republica Moldova, si atunci în număr mic. Despre buha mare se știe că există maxim patru perechi cuibăritoare în Republica Moldova, plus habitatul ei degradează pe zi ce trece. Aceste păsări încă există în Republica Moldova, dar este riscul ca ele să dispară. E nevoie de condiții ca să restaurăm ecosistemul, care vor permite acestor păsări să se înmulțească. Atunci vom avea mai puține probleme în grădină”, a conchis Ana Coutinho, directoare executivă a organizației neguvernamentale „Grădina Moldovei”.

Specialiștii în domeniu atenționează că omorârea cârtițelor este interzisă! Uleiul de ricin, fâșiile plantate cu narcise, levănțică, gălbenele, lalele pestrițe – sunt metode eco cu care putem să ținem la distanță cârtițele.
loading ...