CALENDARUL FERMIERULUI. Ce lucrări ai de făcut în luna februarie în fermă

28 jan 2022

Pentru fermieri luna februarie nu este una de odihnă, astfel că ei fac comenzi la inputuri, își pregătesc utilajele pentru însămânțările de primăvară sau, pentru cei care nu au făcut lucrările în toamnă, se poate executa arătura în ferestrele iernii.

Dacă e vorba despre cultura plantelor de câmp atunci în această perioadă se face aprovizionarea cu seminţe, îngrăşăminte, erbicide, insecticide, fungicide, necesare în fazele tehnologice ale culturilor agricole.  Se pregătesc utilajele agricole pentru campania de primăvară.  Se face analiza semințelor, condiționarea și tratarea acestora.  Dacă vremea este caldă și apar băltiri de apă, se evacuează apa prin realizarea unor canale de scurgere.

Cei care se ocupă de legumicultură va trebui să producă răsadurile şi să pregătească materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie şi altele);

- Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor și ardeiului, pentru cultura forțată;
- Tot în această lună, se pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire: are loc operaţia de dezinfectare, asigurarea condiţiilor pentru forţare (aerisire şi umiditate). Normele cantitative pentru forţare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesită 12-15 mp pentru un hectar de cultură.
- De asemenea, tot în această perioadă se execută pregătirea răsadurilor pentru repicat;

Pomicultură, fermierii observă că dacă timpul permite se pot executa tăieri de fructificare la speciile sămânţoase (măr, păr, gutui). În zilele cu temperatură de 3-4 grade Celsius (în pauzele dintre îngheţuri) se stropesc toate speciile de pomi fructiferi. Primele două tratamente de iarnă se fac la un interval de cel puţin zece zile.  Se înlătură prin tăiere lăstarii crescuţi de la rădăcină (drajonii). Când terenul este încă îngheţat, se transportă gunoiul de grajd în livadă.

Fermierii care se ocupă cu creșterea animalelor pregătesc compartimentele pentru fătări la ovine, ca să asigure condiţii de igienă, temperatură, umiditate şi lumină corespunzătoare. Tot la ovine încep și tratamentele care se fac de obicei în această perioadă.  Se verifică permanent sursele de apă şi conductele de transport pentru a se evita îngheţul acestora. Se asigură necesarul de apă și hrană nutritivă, corespunzătoare speciei, vârstei, cerințelor legate de starea fiziologică a animalelor, care să le fie administrată în cantitate suficientă pentru a le menține în stare de sănătate și pentru a le satisface necesitățile nutritive.

În Apicultură principalele lucrări care se desfăsoară în stupină în această perioadă sunt:
- Îndepărtarea fără zgomot a gheţii şi a zăpezii neafânate de pe scândurelele de zbor ale stupilor;
- Curățarea urdinişurilor de albinele moarte şi pregătirea vetrei de stupină pentru zborurile de curăţire;
- Stimularea efectuării zborului de curăţire.
- Pentru stimularea şi controlul zborului de curăţire, în zilele însorite ale lunii februarie se poate înlătura împachetajul existent al stupilor şi chiar capacele stupilor;
- Continuarea supravegherii modului cum iernează familiile de albine prin analiza zumzetului albinelor (controale auditive periodice) şi analiza „foii de control” pusă pe fundul stupului ori de cate ori timpul permite acest lucru;
- Completarea rezervelor de hrană la familiile ce au rezerve insuficiente prin administrarea de turte din pastă de miere şi zahăr pudră, șerbet administrat sub formă de turte sau zahăr candi;
- Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahăr să fie preparate cu extracte de plante (tip Protofil) doza fiind de 340 ml/10 kg de pastă obţinută, având grijă ca Protofilul să fie bine omogenizat în sirop sau miere şi apoi să fie adăugat la zahărul pudră;
- Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine sunt turtele proteice care nu se vor administra în această lună dacă, la cel puţin 2 săptămâni de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curăţire, situaţie greu previzibilă; de aceea pentru mai multă siguranţă este bine ca aceste turte să fie administrate începând cu a doua jumătate a lunii martie;
- Completarea proviziilor se poate face şi cu rame cu miere din rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent (prin rapida apreciere a greutăţii stupului); familia în cauză este introdusă într-o încăpere încălzită, se deschide şi se despachetează uşor, se observă poziţia ghemului şi se amplasează fagurii cu hrană lateral ghemului, astfel încât albinele să ia contactul cu acesta;
- Administrarea turtelor sau zahărului cand i se face direct pe vatra stupinei în cantitate de 700 g-1kg/familie de albine, la interval de 2-3 săptămâni în funcţie de rezerva de hrană existentă în faguri şi de consum;
 
 
loading ...