Circa 95% din acțiunile planificate de foaia de parcurs pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B au fost realizate. Cel puțin, asta anunță Ministerul Economiei și Infrastructurii. Într-un cuvânt, au mai rămas încă un pas, adică 5%, pentru ca să fie dat startul la export.
Vom afla cât de pregătită este țara după efectuarea auditului Republicii Moldova vizavi de evaluarea controalelor oficiale în domeniul sănătății animalelor pentru carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre și ouăle destinate exportului în Uniunea Europeană. Expertiza se va desfășura în regim online în perioada 19 – 30 aprilie 2021.
Auditul presupune examinarea unor aspecte importante, precum lanțurile de producție pentru produsele din carne de pasăre, cerințele valabile pentru certificarea oficială a testărilor în domeniul sănătății animalelor, funcționarea rețelei de laboratoare și altele.
„Odată cu intrarea în vigoare a legislației respective și a listării țării noastre în decizia UE, Moldova va avea posibilitatea să exporte produse compuse, dar și produse de patiserie și cofetărie, care sunt stabile la temperatura ambiantă. Cu referire la produsele lactate, procedura de obținere a dreptului de export în UE presupune un spectru mai extins de activități ce urmează a fi implementate la nivel național”, anunță MEI.
Potrivit autorităților, în prezent are loc procedura de examinare a dosarului Republicii Moldova pentru sectorul respectiv de către Comisia Europeană, care ar putea fi succedată de o misiune de audit similară celei planificate pentru luna aprilie 2021.
De notat că R. Moldova importă de trei ori mai multe lactate, decât exportă. Totodată, din cauza reducerii abrupte a șeptelului de vite, producția de lapte a scăzut dramatic și circa 50% din necesarul de lapte este asigurat din import. Deci, aproape gata, dar nu prea avem cu ce merge pe piețele europene. Până în prezent, doar mierea, praful din ouă și caviarul de la Aquatir (o companie a grupului Sheriff din Tiraspol) sunt acceptate pe piața UE.
În ultimii 5-6 ani, autoritățile au tot promis în fiecare an startul exportului de produse animaliere pe piața UE, dar din varii motive acesta nu poate fi inițiat.
Sursa: mold-street.com/