CE LEGUME PLANTĂM ÎN GRĂDINĂ TOAMNA TÂRZIU?

26 oct 2023
Pentru a te putea bucura de legumele verzi primăvara devreme, ar trebui să începi lucrările în grădină de cu toamnă. Atunci când plantezi legume toamna, ideal ar fi să folosești turbă, întrucât nu va mai fi necesar să adaugi îngrășăminte minerale solului.
 
Ceapa verde 
Cea mai bună perioadă pentru plantarea arpagicului este sfârșitul de toamnă, lunile octombrie și noiembrie. Dacă solul din grădină e argilos, recolta va fi bună. Dacă nu, ar fi indicat că aduci o cantitate suficientă de argilă și să o amesteci cu solul existent.
 
Pentru a proteja arpagicul de temperaturile scăzute, poți acoperi zona cu un strat subțire de paie sau folie de plastic, înainte de venirea înghețului. În funcție de vreme și de condițiile locale, asigură-te că menții solul umed. De asemenea, nu uita să înlături buruienile invazive. 
 
Prazul 
Prazul este una dintre legumele care se dezvoltă foarte bine la temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că este numai bun de plantat toamna târziu. Prazul se adaptează ușor plantării în timpul toamnei, însă trebuie să ții cont de faptul că acesta are nevoie de spațiu și de lumină pentru a se înălța corespunzător. Astfel, răsadurile de praz se plantează la o distanță de 15-20 de cm între rânduri.
 
Usturoiul verde 
Usturoiul se plantează de obicei în lunile de toamnă, de preferat, într-un sol bine drenat și bogat în materie organică. Pentru o recoltă bună, solul ar trebui să fie ușor acid sau neutru, iar la plantare să se aleagă cățeii de usturoi cei mai mari. Fiecare cățel de usturoi se plantează la o adâncime de aproximativ 2-5 cm în sol. 
 
Salata
Salata verde are nevoie de temperaturi scăzute pentru a se dezvolta, iar în acest scop, ea poate fi cultivată chiar și toamna târziu. După plantare, semințele sau răsadurile trebuie udate bine, pentru a ajuta la prindere. Ulterior, asigură-te că solul rămâne constant umed, dar nu înmuiat. Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, salata este o legumă pe care o consumăm cu plăcere.
 
Ridichile 
Ridichile preferă solurile bine aerate și bogate în potasiu și se dezvoltă armonios la temperaturi scăzute. Prin urmare, toamna aceasta poți planta, printre altele, și ridichi.
 
Sparanghelul 
Sparanghelul se cultivă în perioada octombrie-noiembrie, într-un sol care se drenează foarte ușor. Această legumă nu tolerează un nivel ridicat de umezeală.
 
Morcovii
Morcovii sunt nelipsiți din cămară, fiind utili în atât de multe rețete. Fie că vorbim de ciorbe, tocănițe sau chiar sarmale, morcovul este un ingredient care dă savoare mâncărurilor. Dacă locuiești într-o zonă cu ierni blânde, poți cultiva morcovul la începutul sezonului rece (octombrie-noiembrie). 
 
Sursa: Impact https://www.impact.ro/legume-care-se-planteaza-toamna-tarziu-secrete-si-trucuri-pentru-recolte-bogate-543053.html
loading ...