De obicei, crăpăturile pornesc chiar de la partea superioară a rădăcinii și pot fi adânci, chiar până în miezul rădăcinii. Legumele rădăcinoase par sănătoase după ce crapă, însă expunerea interiorului rădăcinii duce la apariția altor probleme.
De ce crapă legumele rădăcinoase?
Cauzele pentru care rădăcinoasele crapă sunt diverse, dar problema poate fi rezolvată.Citește și: RECOLTEAZĂ CÂTE 120 T/HA DE MORCOV
Problemele de umiditate
Atunci când nu controlezi umiditatea în pământul în care cresc legumele rădăcinoase, vei avea probleme. Primul pas este un sol cu drenaj bun, pentru a proteja recolta de ploile abundente.
Asigură umiditatea în sol și în perioadele în care nu plouă. Udă legumele o dată la două săptămâni în timpul dezvoltării și o dată pe săptămână când sunt aproape de maturizare. O perioadă de secetă urmată de ploi abundente amenință o mare parte dintre rădăcini cu crăparea.
Nivelul ridicat de azot din pământ
Legumele rădăcinoase nu cresc bine atunci când pământul din gradină este foarte bogat în azot. Din acest motiv, nu este recomandată plantarea lor într-o zonă în care pământul a fost îmbogățit cu gunoi de grajd recent. Chiar dacă ai folosit gunoiul de grajd în toamnă, pericolul persistă și în primăvara următoare. Plantează morcovii și celelalte legume în pământ cu gunoi de grajd doar după o altă recoltă.
Citește și: CUM PĂSTRĂM MORCOVII IARNA?
Lipsa de substanțe nutritive din pământ
Ca să eviți problema gunoiului de grajd, poți îmbogăți pământul din grădină în alte moduri pentru legumele rădăcinoase. Folosește materie organică bine putrezită (compost din frunze sau mușchi de turbă).
Atacul dăunătorilor
Dăunătorii pot juca un rol important în crăparea legumelor rădăcinoase. Musca morcovului atacă și alte specii de legume, ale căror rădăcini nu mai pot fi consumate. Afidele răspândesc boli și viruși care pot cauza crăparea completă a rădăcinilor, deci verifică plantele în mod regulat și elimină dăunătorii imediat după ce i-ai observat.
Citește și: DE CE MOROCOVUL ESTE DULCE TOT ANUL?
Recoltarea întârziată
Este important să nu uiți de momentul potrivit pentru recolta legumelor rădăcinoase. Dacă le recoltezi după primul îngheț, acestea sunt supuse unui risc mai mare de crăpare. Morcovii și sfecla crapă cel mai ușor din cauza primului îngheț atunci când sunt recoltate târziu.
Atunci când observi că rădăcinile legumelor au crăpat, recoltează-le pe cele cu probleme cât mai repede, pentru a le putea consuma înainte să se deterioreze și mai mult.
Sursa:Acasă.ro