Îngheţurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură şi legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a plantulelor răsărite de porumb, în funcție de termenii de semănat constituie 5-10 %. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea-soarelui şi sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare şi este posibilă doar în raioanele din nordul republicii. Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheţ şi suportă scăderea temperaturi până la 7-9°C frig.

Culturile legumicole - cartofi, tomate, ardei, vinete şi altele sunt cele mai pretenţioase faţă de căldură. Îngheţurile cu intensitatea de 0-10C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheţ primăvara, după sădirea lui în sol. Îngheţurile cu intensitatea 0-10C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.
