METEO. Vremea instabilă și pericolul de înghețuri la sol se mențin

08 mai 2023
Începem și încheiem săptămâna aceasta cu ploaie. În zona de Nord a țării, temperatura minimă a aerului scade până la +2 grade Celsius. Potrivit meteorologilor, asta crește riscul de înghețuri la suprafața solului în depresiuni, cu intensitatea de până la -2°C. Luni va fi rece în toată țara. Ulterior, valorile termice cresc treptat până la +13 grade la Briceni, +16 la Chișinău și +18 grade Celsius la Cahul. Cea mai caldă zi a săptămânii se anunță a fi sâmbătă. Vântul va sufla din nord-est slab la moderat. Luni, marți și duminică, izolat va ploua slab. Cum va fi vremea în Moldova în intervalul 8-14 mai, vedeți mai jos.

La Nord, ziua se vor înregistra maxime cuprinse între +9, +13 grade Celsius. Pe parcursul nopții, vor fi +2, +3 grade Celsius.

În raioanele din centrul țării, în timpul zilei vom avea temperaturi de +12, +15 grade Celsius. Noaptea, mercurul din termometre va indica +6, +7 grade Celsius.

La sudul Moldovei, meteorologii prognozează +14, +18 grade Celsius pe parcursul zilei și +7, +8 grade Celsius noaptea.Săptămâna trecută a fost una prielnică pentru semănatul de primăvară. În mare parte, fermierii se apropie de sfârșitul semănatului la floarea-soarelui. S-a reușit demararea campaniei la porumb, sorg, soia, dar precipitațiile au oprit din nou lucrările. Primăvara aceasta, ne bucurăm de nivelul suficient al umidității din sol.

Condițiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă și a plantaţiilor multianuale. Potrivit SHS, înghețurile în aer, de la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului, izolat, au creat pericol de vătămare a rodului culturilor pomicole și a răsadurilor de legume.
loading ...