ÎNGHEȚURILE TÂRZII. Ce recomandă specialiștii pentru culturile de câmp

30 mar 2023
Scăderea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetaţie a culturilor, afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație.

Culturile de câmp, sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ.

Pentru rapiță, perioada critică este fenofaza când tija floriferă este de cca. 30-35 cm. Partea superioara a tijei poate fi distrusă în totalitate. În astfel de situații, sigura șansă o reprezintă pornirea lăstarilor laterali, dar este necesară apa. Dacă în următoarea perioadă după îngheț nu vor apărea precipitații, cultura va trebui întoarsă.

Pentru grâu, perioada critică este fenofaza de sfârşit al  înfrăţirii şi începutul alungirii paiului. La această etapă, plantele pot tolera temperaturi de minim -4 grade Celsius. Înghețurile ar putea opri planta din dezvoltare și reduce numărul de frați din primăvară. Cele mai grave daune sunt atunci când este afectat punctul de creștere al plantei.

Cum verificăm dacă a fost afectat punctul de creștere? Atunci când este sănătos, neatins de ger, punctul de creștere este de culoare verde, de la foarte deschis până la întunecat. Dar atunci când a înghețat, acesta este de culoare maro sau alb și e plin cu apă.

Ce recomandă specialiştii?

Atunci când rănirea plantelor prin îngheț este doar parțială, cea mai bună practică de management ar putea fi răbdarea şi tratarea culturilor cu biostimulatori. Biostimulatori ajută culturile agricole să suporte mai bine consecinţele generate de stresul termic provocat de îngheţul târziu.

Până nu își revine cultura nu trebuie să aplicăm erbicide, fungicide sau insecticide.

Când apar creșterile noi, se poate aplica un aminoacid sau chiar azot foliar, dar nu înainte de a începe să se regenereze culturile, pentru că este nevoie de masa foliară de recepție.

Fertilizare suficientă cu azot, pentru refacerea foliajului. Alături de apă este necesar azotul care are un rol esențial în procesul de creștere. Putem aplica, dacă nu s-a întâmplat acest lucru deja, azotat de amoniu 100-150 kg/ha, care la primirea a cel puțin 15 litri de apă, ajunge în zona radiculară și ajută foarte mult planta.

Sursa: sanatateaplantelor.ro
 
loading ...