CRIZA DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ: Producție și exporturi, în scădere

03 feb 2025
Industria alimentară din Republica Moldova traversează o perioadă dificilă, înregistrând o scădere de 34,2% în luna noiembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), această scădere a influențat negativ asupra întregii industriei prelucrătoare, afectând producătorii și exportatorii de produse agricole.
 
Industria alimentară este unul dintre pilonii de bază ai economiei naționale, având un rol esențial în prelucrarea materiei prime agricole, care reprezintă o pârghie de formare a valorilor adăugate în țară. Scăderea producției din acest sector este un semnal alarmant, mai ales că perioada analizată – noiembrie – a fost, în mod tradițional, una de vârf pentru acest domeniu, scrie Iurie Rija, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cereale „Agrocereale”. ” .
 
Indicele industriei alimentare pentru noiembrie 2024 a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, situându-se la 136,7 puncte procentuale, față de 179 pp în 2023 și 215 pp în 2022. Această tendință descendentă confirmă regresul sectorului alimentar și impactul negativ asupra industriei prelucrătoare.

Citește și: MOLDOVA AR PUTEA ELIMINA RESTRICȚIILE LA IMPORTUL DE CEREALE ȘI OLEAGINOASE DIN UE

Un exemplu clar al crizei este prăbușirea exporturilor din sectorul alimentar, care au scăzut cu 43% în primele trei trimestre ale anului, ajungând la doar 159,7 milioane USD, față de 279,3 milioane USD în perioada similară din 2023. Cele mai afectate produse sunt uleiurile și grăsimile vegetale, precum și hrana destinată animalelor, care constituie aproximativ 70% din totalul exporturilor alimentare.
 
Procesatorii de semințe de floarea-soarelui se confruntă cu dificultăți majore, deoarece prețurile la ulei sunt joase, iar accesul la materie primă este limitat din cauza mecanismului de licențiere la import. Această situație conduce la reducerea drastică a producției în marile fabrici de ulei, iar multe olonițe din mediul rural au fost nevoite să sisteze activitatea. Impactul este devastator, atât pentru exportatori, cât și pentru forța de muncă din industrie, unde mii de oameni riscă șomajul, a explicat Iurie Rija.
 
Declinul prelucrării uleiurilor vegetale a avut un efect direct asupra economiei. Dacă în 2022 exporturile de ulei de floarea-soarelui reprezentau 8% din totalul exporturilor, iar în 2023 6%, în trimestrul al doilea și al treilea din 2024, ponderea a scăzut dramatic la doar 0,5% și, respectiv, 0,2 % .
 
În acest context, reprezentanții sectorului agricol cer intervenții urgente din partea autorităților pentru a sprijini industria. Blocarea importului competitiv de materie primă prin mecanismele de licențiere și excluderea procesatorilor de uleiuri vegetale din schemele de ajutor de stat sunt două dintre principalele probleme care necesită soluționare imediată, potrivit lui Iurie Rija.

Citește și: EVOLUȚIA PIEȚEI DE SEMINȚE DE FLOAREA-SOARELUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
 
Este imperativ ca factorii de decizie să reevalueze politicile economice și să adopte măsuri concrete pentru a sprijini producătorii afectați. Fără intervenții rapide, impactul negativ asupra industriei alimentare se va adânci, afectând atât locurile de muncă, cât și disponibilitatea unor produse esențiale pe piața locală, a concluzionat Iurie Rija.
 
De cealaltă parte, autoritățile susțin că vin în sprijinul antreprenorilor cu programe de finanțare și compensații.
 
Suntem foarte sinceri atunci când spunem că vrem să ajutăm antreprenorii să crească. Or, mecanismul de ajutor de stat este exact despre asta – despre investiții, dezvoltare și viitor. Iată ce trebuie să faci: să realizezi o investiție nouă în unul dintre sectoarele industriei prelucrătoare, în valoare de cel puțin 10 milioane de lei, iar statul îți va rambursa până la 60% din valoarea investiției efectuate.
 
Prin programul de compensații la energia electrică, Guvernul va compensa 50% din creșterea tarifului pentru o perioadă de 3 luni (ianuarie, februarie și martie 2025). Sunt eligibili producătorii și procesatorii agricoli, și întreprinderile din industria prelucrătoare (nemijlocit cei implicați în procesul de producere).
 
O altă oportunitate pentru antreprenori despre care am discutat - Planul de Creștere Economică anunțat de Comisia Europeană. Pe lângă construcția de drumuri, poduri, căi ferate, spitale, asta înseamnă sprijin pentru lansarea a 5.000 de întreprinderi noi, susținerea a 25.000 existente și suport pentru altele 3.000 care exportă în UE, a declarat Dumitru Alaiba, Viceministru, Ministrul Devoltarii Economice și Digitalizării.
loading ...