Continuăm să vă prezentăm istorii de succes ale studenților de la Științe Agricole – tineri inspirați și motivați să facă performanță în agricultura de la noi din țară. Piotr Caraman este student în anul 3 la specialitatea horticultură. Tânărul este pasionat de tehnologii și legumicultură și își vede viitorul legat de aceste două domenii. Este originar din orașul Ceadîr-Lunga și a decis să vină la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului la sugestia unui agronom.
În prezent, înțelegem cu toții că tehnologiile moderne sunt prezente în toate ramurile economiei. Agricultura nu este o excepție. Noi avem posibilitatea să eficientizăm lucrările și să reducem implicarea factorului uman în timpul muncii. Dar acest proces necesită studiu continuu. Or, asta facem la universitate. Mai mult, de când avem loturile experimentale și sesiunile de informare, organizate în cadrul Agrotek Arena procesul de studiu este mai interesant și mai util, spune tânărul.
Piotr este unul din studenții care a participat activ la procesul de instalare a sistemului de irigare prin picurare în serele lansate în cadrul Agrotek Arena. Ulterior, urmare a implicării și interesului manifestat, Piotr a fost angajat în funcția de șef de seră. El e cel care monitorizează și are grijă ca toate procesele să funcționeze ca la carte și visează la ziua când își va înființa propria afacere cu sere hidroponice.
Îmi place mult ceea ce fac la facultate. Nu este ușor să reușesc și să învăț, și să lucrez în seră, dar depun tot efortul pentru rezultate bune în ambele direcții. Planurile mele de viitor sunt, la fel, în acest domeniu. Pentru început, îmi propun să activez ca și agronom consultant pentru agricultorii din țara noastră. În prezent, este un mare deficit de astfel de specialiști și sper mult să mă pot angaja ușor în câmpul muncii. Ulterior, vreau să gestionez propriile sere. Visez să am sere hidroponice, ele sunt viitorul în legumicultură, povestește Piotr.
Citiți și: SERAFIM GLUTNIC, STUDENT: „Visez să devin viitorul ministru al agriculturii”
Astăzi, tânărul face prezentări pentru fermierii ce vin la Agrotek Arena să descopere tehnologiile moderne. De asemenea, în cadrul târgului de inovații, desfășurat la Agrotek Arena în februarie, el a fost ghidul participanților și a prezentat sistemul hidropon și rezultatele obținute de studenți și profesori.
În fiecare zi, primul lucru pe care îl fac dimineața este să vin în seră, să verific toate sistemele să funcționeze: electricitatea, irigarea, temperatura, umiditatea, starea plantelor. M-am angajat aici pentru că este cea mai bună opțiune de a mă forma ca specialist: viitorul meu de mâine depinde de eforturile mele de astăzi. Cu siguranță, voi face și masterat la aceeași facultate pentru studii superioare complete, susține Piotr Caraman.
Amintim că plantațiile pomicole experimentale, precum și tehnologiile moderne despre care au povestit cu atâta pasiune studenții au fost înființate la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM în cadrul Agrotek Arena. Serele au fost construite cu suportul Livada Moldovei.
În cadrul Centrului de Excelență Agrotek Arena, studenții vor avea posibilitatea să studieze, dar și să pună în practică cele mai inovatoare tehnologii digitale în agricultură, începând de la drone, sisteme de irigare, stații meteo, senzori sau roboți agricoli. În acest sens, au fost semnate 15 acorduri de parteneriat cu diverși producători de tehnologii digitale, care vor oferi asistența tehnică necesară, iar specialiștii vor realiza seminare și vor oferi consultanță.
Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.