RE.WINE – O platformă inovatoare pentru practici regenerative în viticultură

24 mai 2024
Big Terra și Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) au lansat un nou proiect, destinat producătorilor de struguri și părților interesate de industria vinicolă moldovenească - Re.Wine. Este o platformă inovatoare de suport pentru practici regenerative bazată pe web.
 
Re.Wine va oferi fermierilor și lanțului valori„c viticol informații climatice și de mediu pentru a spori rezistența la impactul schimbărilor climatice.
 

Platforma este dezvoltată prin intermediul unui grant oferit de Fondul Ceh pentru Inovații 2024, implementat de PNUD, cu sprijinul financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.
 
Re.Wine se bazează pe platforma existentă deja Carbognostic de la Big Terra pentru agricultură regenerativă și sechestrarea carbonului în sol MRV.
 

Serviciul este susținut de un model de afaceri pentru fermieri care își pot recupera investițiile în agricultura regenerativă prin programe de compensare a carbonului. Acest lucru facilitează investițiile necesare pentru a practica o agricultură sustenabilă pe termen lung.
 
Schimbările climatice afectează semnificativ industria viticolă, impunând modificări fundamentale în practicile de cultivare a strugurilor. Temperaturile mai ridicate și iernile blânde perturbă ciclul natural al viței-de-vie, influențând negativ maturarea strugurilor. De asemenea, rezistența la îngheț scade, crescând riscul de pagube. Sezoanele de creștere mai calde alterează echilibrul crucial dintre zahăr și acizi din struguri, esențial pentru calitatea vinului.
 
Deși numeroase studii efectuate de colegi prevăd o oarecare stabilitate în zonele viticole până în 2050, ele subliniază și faptul că situația este dinamică, ceea ce implică necesitatea adaptării. Aceasta ar putea presupune schimbarea soiurilor de struguri, selectarea sau modificarea tehnologiei de cultivare chiar și în regiunile care rămân potrivite pentru viticultură în viitor, a declarat Pavel Juruš, fondator și CEO al Big Terra.
 
Proiectul Re.Wine are patru componente principale:
  • Identificarea stakeholderilor și partenerilor cheie, alături de factorii determinanți pentru succesul sectorului vinicol regenerativ din Moldova.
  • Adaptarea practicilor agricole regenerative la specificul industriei vinicole din Moldova.
  • Demonstrarea pilot a funcționalității platformei.
  • Prezentarea rezultatelor, evaluarea modelului de afaceri și de finanțare.
 

În ultimii 8 ani, ACSA a implementat o serie de proiecte care vizează domeniile conexe cu cele din cadrul proiectului ce îl lansăm astăzi. Voi remarca proiectul „Promovarea viticulturii ecologice”, în cadrul căruia un grup de viticultori din Moldova au avut oportunitatea să participe la ședințe de instruire. Au învățat cum se face transferul la viticultura ecologică pe întreg lanțul valoric. De asemenea, a fost elaborat un ghid de viticultură ecologică, disponibil producătorilor. Un alt proiect important este „Registrul vitivinucol al R. Moldova”. 54 de mii de viticultori au fost susținuți să se înregistreze în registru. Actualmente, registrul este gestionat de ONVV, a menționat  Andrei Băț, director de proiect, ACSA

Proiectul Re.Wine va fi derulat în lunile următoare ca un program pilot, cu potențialul de a fi urmat de implementarea comercială în anii viitori, după analizarea și integrarea feedback-ului provenit de la fermieri și de la alte părți interesate.

Obiectivul proiectului este să asigure că soluția de viticultură regenerativă propusă să fie scalabilă pentru numeroase podgorii din Moldova. Mai mult, Re.Wine îi va sprijini pe fermierii care doresc să practice o viticultură durabilă atât din punct de vedere ecologic, cât și economic. Ne dorim ca Re.Wine să fie atractiv nu doar pentru fermieri, ci și pentru toți cei implicați în industria vinicolă, de la producători la distribuitori și consumatori, susține Constantin Ojog, directorul ACSA.
 
Big Terra este o companie cehă specializată în servicii pentru agricultura sustenabilă, care utilizează o combinație de tehnologii: observații prin satelit, analize meteorologice și climatice, precum și modelări geospațiale. Acestea permit monitorizarea eficientă și verificarea practicilor agricole regenerative, oferind totodată informații esențiale despre riscuri, priorități și oportunități de investiții în sectorul agricol, în contextul schimbărilor climatice.
 

Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) este una dintre organizațiile de consultanță și cercetare de frunte în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii din Republica Moldova. Fiind o organizație neguvernamentală, nonprofit și apolitică, își desfășoară activitățile în întreaga țară. Misiunea sa este dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale prin crearea și consolidarea unei rețele profesionale de furnizori de informații, consultanță și servicii de formare pentru producătorii agricoli și antreprenorii rurali.
 
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) activează în Moldova din 1992 și acoperă două treimi din comunitățile țării, inclusiv în Găgăuzia și Transnistria. Recent, în sprijinul inovațiilor în viticultură, Uniunea Europeană și PNUD au anunțat suport suplimentar pentru Republica Moldova pentru promovarea tranziției verzi. Mandatul PNUD este de a eradica sărăcia, de a construi guvernanța democratică, statul de drept și instituții incluzive, contribuind la schimbare și oferind țărilor acces la cunoștințe, experiență și resurse pentru îmbunătățirea calității vieții. Viziunea pentru programul de țară al PNUD este transformarea Moldovei într-o societate coezivă, incluzivă, echitabilă și rezilientă.
 
Fondul Ceh pentru Inovații. Prin colaborarea dintre PNUD și Republica Cehă, se oferă o platformă pentru a facilita transferul de soluții inovatoare din Cehia către o gamă largă de actori din Moldova. Această inițiativă vizează sectorul privat, organizații neguvernamentale, universități, instituții de stat, centre de cercetare, antreprenori individuali. Proiectele Fondului Ceh pentru Inovații se concentrează pe rezolvarea unor provocări specifice de dezvoltare în șase țări partenere (Bosnia și Herțegovina, Georgia, Moldova, Etiopia, Cambodgia, Zambia). Implementarea este sprijinită financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe. În Moldova, Fondul de Provocare Ceh a sprijinit deja 21 de proiecte. Fiecare proiect a beneficiat de o finanțare de până la 40.000 de dolari SUA.
loading ...