Toamnă grea pentru agricultorii din Republica Moldova. Majorările de prețuri ce se țin în lanț în ultimele luni afectează întreaga populație, dar mai ales pe agricultorii care sunt în plină desfășurare a lucrărilor de sezon.
Drept consecință, în acest an, fermierii achită cu 6 lei mai mult pentru un litru de motorină, decât în octombrie 2020, informează AGROMEDIA cu referire la noi.md. Astfel, dacă anul trecut prețul mediu la motorina comercializată cu amănuntul era de 12,40 lei, astăzi carburantul a ajuns să coste 18,30 lei.
Dacă ar fi să facem un calcul simplu, ar ieși în felul următor: consumul de motorină pentru ciclul întreg de producție se ridică la 100 litri / ha. Astfel, dacă în 2020, fermierii cheltuiau 1240 de lei la prelucrarea unui hectar de teren agricol, în acest an ei vor cheltui 1830 de lei, în creștere cu aproape 600 de lei.
Experții susțin că în acest caz, creșterea prețului la motorină duce inevitabil la scumpiri în lanț atât a materiei prime agricole, cât și a produselor prelucrate – prețul la produsele de panificație, ulei, furaje.
De menționat că, începând cu 1 septembrie, ANRE reglementează prețurile maxime de referință la benzina A-95 și motorină. Pentru 13 octombrie 2021, prețul unui litru de motorină este în creștere cu 0,09 lei și constituie 18,30 lei.
Sursa: noi.md