DE CE ORHEIUL VECHI NU ESTE ÎN LISTA PATRIMONIULUI UNESCO

11 sep 2024
Orheiul Vechi este perla Moldovei și o relicvă a istoriei. Cu toate acestea, regiunea nu ajunge în lista patrimoniului Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), scrie Moldova ORG.
 
Anul trecut, drumul din satul Butuceni din Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi a fost asfaltat. Motiv pentru care Ministerul Culturii a pornit o investigație. Drumul a șters din autenticitatea satului, dar le-a oferit localnicilor mai multă libertate de mișcare.
 
Urcând pe un deal, observăm o casă nou-nouță cu acoperiș roșu care, conform legii, nu poate fi construită într-o rezervație. La fel ca și drumul asfaltat care duce până la mănăstirea Peștera. Acesta este și unul dintre motivele care împiedică Moldova să aibă locuri incluse în patrimoniul UNESCO.
 
Este prea multă industrializare în locul care ar trebui să-și păstreze autenticitatea. Rezervația Orheiul Vechi candidează să ajungă în patrimoniul UNESCO deja de mai mulți ani, însă bate pasul pe loc. Nu cred că avem șanse să ajungem acolo, cel puțin nu în acest moment. Peisajul și densitatea așezărilor încă din preistorie este deosebită. Puteți vedea schimbările din această parte a lumii. Hoarda de Aur, perioada islamică, creștini — există o mare varietate de artefacte care descriu felul în care locuiau oamenii în această zonă, povestește Sergiu Mustață, cunoscut istoric și profesor la Facultatea de Filologie și Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
 
Era anul 2008 când Moldova a propus pentru prima dată Orheiul Vechi ca un sit ce ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO. Ulterior, peste doar un an, țara noastră și-a retras nominalizarea. În septembrie 2015, Moldova a depus o nouă versiune a dosarului de nominalizare ca „Peisajul arheologic Orheiul Vechi”, sit cultural. În urma procesului de evaluare și a recomandărilor făcute de Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri, Moldova și-a retras și de această dată candidatura.
 
Din fericire, Moldova figurează pe lista UNESCO ca parte a unui grup de țări cu Arcul Geodezic Struve. Este un lanț de triangulație de sondaj care se întinde de la Hammerfest din Norvegia până la Marea Neagră, cuprinzând zece țări și peste 2.820 km. Site-ul enumerat include 34 de puncte în toate cele zece țări, printre care și Moldova. Cu toate acestea, Moldova este dornică să-și câștige propriul titlu de Patrimoniu Mondial.
loading ...