Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM) a organizat în data de 15 octombrie curent un eveniment dedicat tuturor femeilor ce își desfășoară activitatea în sectorul agrar. La această ”masă rotundă” au fost celebrate femeile în contextul sărbătoririi la nivel mondial a Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural.
Evenimentul a avut drept scop principal de a apropia femeile întru solidaritate, dar și de a le acorda suportul necesar, pentru ca acestea să își conducă independent afacerile, să devină lideri și să obțină profituri maxime din ceea ce produc.
Chiar dacă femeile sunt implicate activ în activitățile de pe câmp, vii sau livezi, în secții de producere, inițiază și dezvoltă afaceri frumoase în agricultură și devin exemple și pentru alte femei, totuși, potrivit datelor statistice, doar 15% dintre ele, dețin afaceri în agricultură.
În sate, doar 21% din femei ocupă funcții manageriale
Potrivit prezentării realizate de către expertul CBS Expert Research, Vasile Cantarjî ,“ Profilul Femeilor din Zona Rurală”, cât privește aspectul antreprenoriatului în zona rurală, pozițiile de manageri sunt ocupate în proporție de 78,4% de bărbați, în timp ce femeilor le revin poziția de manageri doar 21,6%. Pe de altă parte, aceeași statistică mai arată că 55,8% dintre femeile de la sat sunt cele casnice, neangajate, în comparație cu 44,2% reprezentate de bărbați.
Prin urmare, în mare parte, femeile, în special cele de la sate, preferă în continuare să acorde prioritate familiei, copiilor, grijilor pe lângă casă și, mai puține, ocupă funcții înalte sau își deschid propriile afaceri pe care le conduc.
În cadrul acestui eveniment au fost expuse problemele majore cu care se confruntă femeile - lideri în agricultură și trecute în agenda de lucru a deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, Marcela Nistor, prezentă în cadrul discuțiilor.
Mai mult, Marcela Nistor, a demonstrat o atitudine deschisă în vederea implicării autorităților locale în suținerea femeilor care vor iniția afaceri în mediul rural.
Menționăm că, în cadrul evenimentului au participat femei cu spirit antreprenorial, femei-lideri, cu ambiție, curaj și determinare din cele mai diverse ramuri ale agriculturii: apicultură, zootehnie, viticultură, producătoare de fructe de mure, cereale, lactate și altele.
Femeii care au pus la bătaie toată priceperea, cunoștințele și încrederea că vor reuși și au învins fricile de eșec sau lipsa resurselor financiare pentru a putea porni la drum.
Femei care se bucură de aprecierea tuturor, femei care inspiră și „Fac din Moldova un loc mai bun”.