FRUCTE DEOSEBITE ȘI CIUDATE PENTRU MOLDOVENI, APRECIATE ȘI CĂUTATE DE STRĂINI

20 mai 2020
Odată cu diversificarea rețelelor de magazine în Republica Moldova, consumatorul local a ajuns în fața rafturilor cu diverse produse, unele cunoscute, iar altele aparent ciudate. AGROMEDIA a realizat un top al fructelor noi pentru piața locală pe care, deocamdată, cetățenii nu se înghesuie să le cumpere. Acest lucru se explică prin două motive: fie nu le știu gustul și beneficile, fie sunt speriați de prețurile acestora.



Nu credem că ați auzit foarte des de Pepino – un frunct care are originea din Peru. Este de dimensiunea unui măr mai mare, cu formă ovală şi o coajă lucioasă. În timp ce creşte, culoarea sa se schimbă de la galben la portocaliu cu dungi violet. Pulpa fructului copt este galbenă, zemoasă şi are un miros intens. În mijloc există o cavitate care nu se mănâncă. Aroma sa delicată aminteşte de o combinaţie de ananas, lămâie, pară şi pepene galben. Aceste fructe sunt excelente când sunt consumate crude, însă trebuie curăţate de coajă. Pepino se coace la temperatura camerei; fructul copt cedează la apăsare şi are un parfum intens. Pepino este bogat în săruri minerale şi vitamine, mai ales vitamina C şi carbohidraţi, care furnizează energia necesară corpului. În Chișinău, un singur fruct de pepino se vinde cu 59 de lei. Mult sau puțin, o data în viață trebuie de cumpărat și de gustat.



Physalisul poate fi ușor confundat cu rudele sale care cresc și la noi prin păduri sau pe marginea drumurilor, tot soiuri de physalis, dar care au doar rol decorativ fiind toxice în rest. Physalis are origini în America de Sud și este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Are culoare portocalie și este acoperit de o manta ca de hârtie creponată având un aspect asemănător lampionului chinezesc. Are un gust acrișor asemănător agrișelor, iar în varianta uscată seamănă cu gustul șerbetului de lămâie. Physalis este bogat în vitaminele B, B12, A, iar vitamina C este dublă față de lămâie. La fel, conține calciu, fier, fosfor, carotenoide și 18 aminoacizi. O caserolă de 100 de grame costă 37 de lei. Probabil toate beneficile pe care le conține merită de cumpărat măcar de două ori pe lună.



Cu o culoare deosebită și o denumire care întoarce toate privirile, fructul pasiunii sau maracuja (cuvânt de origine indiană, care se traduce ”fruct consumat dintr-o singură înghițitură”) este originar din Brazilia și se cultivă în Florida, California, Hawaii și Noua Zeelandă. Gustul fructului pasiunii este asemănător cu cel al piersicilor, dar este mai acrișor și mai exotic. Conține: fibre, vitamina C, B, A, fier, magneziu și calciu, iar 100 de grame din acest fruct conțin 64 calorii. Sucul din fruct ajută la stimularea sistemului digestiv, previne îmbătrânirea pielii, întăreşte oasele şi sistemul imunitar, reduce tensiunea arterială, are efect calmant și elimină excesul de grăsimi din corp. Un kilogram de fructele pasiunii se vinde cu 299 de lei.



Tamarillo este un alt fruct care provine din America Latină. Fructul are o formă ovală şi o lungime aproximativ de 10 centimetri. Culoarea variază de la galben şi portocaliu la roşu şi cel mai des purpuriu. Uneori ele au dungi negre longitudinale. Fructele roşii sunt mai acrii iar cele galbene şi oranj sunt mai dulcii. Este un fruct cu textură dură, conţine seminţe mai mari şi mai multe ca tomatul obişnuit. Fructele sunt foarte bogate în vitamine şi fier, au un nivel scăzut de calorii, doar aproximativ 40 de calorii la un fruct. Conţine vitaminele C şi A, calciu, magneziu şi fier. Un fruct costă 32 de lei. Renunți la două kilograme de miere pentru a te delecta cu tamarillo.

Granadilla mai este numit și fructul copiilor. Acest fruct își are originile în America de Sud. Are o coajă fermă, dar în același timp fragilă, de culoare portocalie, iar în interior semințele sunt învelite în pulpă dulce, moale și zemoasă de culoare gălbuie aproape transparentă. Conține toate vitaminele esențiale, A, C, B3, proteine, carbohidrați, minerale ca fosfor, calciu, fier, potasiu, sodiu. Este recomandat în special în curele de slăbire și în tratarea ulcerului. În unele țări, precum Columbia, este introdus în alimentația copiilor de la 6 luni. În magazinele din Chișinău se găsește foarte rar și un fruct costă în jur de 34 de lei.



Mangustan mai este numit și fructul zeilor. Acesta provine din Sud-Estul Asiei, însă a ajuns să fie cultivat şi pe alte continente. Pe lânga faptul că fructul mangustan are un gust delicios, el vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sănătate. Vestea cea mai bună: este sărac în calorii, are zero grăsimi saturate și nu conține colesterol. Cei drept și prețul este pe măsură- 395 de lei kilogramul.



Kumquat sau miniportocala cu coajă comestibilă. Fructul kumquat este, în esență, o portocală în miniatură în ceea ce privește aspectul și, într-o anumită măsură, gustul. Diferența fundamentală între cele două nu este însă dimensiunea, ci faptul că fructele kumquat sunt singurele citrice din lume care se consumă cu tot cu coajă. Kumquat este un fruct plin de vitamine și nutrienți, fiind, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre. Ca în cazul tuturor fructelor citrice, kumquat conține o cantitate însemnată de vitamina C, A, E, B6, thiamină, riboflavină, niacină și colină. Kumquat conține, de asemenea, și multe minerale precum: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru și mangan. Un kilogram de kumquat costă 199 de lei.

 
loading ...