TRANDAFIRI DE LA DOBROGEA! Antreprenoarea Ina Erhan crește peste 90 de specii de flori cu „ghimpi”, supranumite simbolul dragostei

10 mai 2021

O nouă ediție a târgului destinat producătorilor locali va avea loc la 5 și 6 iunie. Este vorba de „Cămara Fest”, atunci când antreprenorii vor scoate la tarabe rodul muncii lor. Fie că e vorba de miere, alune, poamă, mere, fasole sau flori, fiecare dintre ei își așteaptă cumpărătorii cu tot ce are mai bun. Potrivit Dianei Crudu, organizatoarea târgului, care va deveni, se pare, o tradiție și un eveniment așteptat și de producători, dar și de consumatori, la ediția următoare, o alee întreagă din Parcul „Alunelul” va fi plină de flori! Printre ele, vom găsi și trandafirii, dar și florile de cameră, crescute cu multă dragoste de Ina Erhan, care spunea anterior că pandemia le-a afectat foarte mult afacerea, oamenii renunțând să mai cumpere acele mici „stele cu petale”, care sunt ca un balsam pentru sufletul nostru.
 
Ina și soțul ei sunt doi oameni fericiți. Pentru că de 16 ani sădesc, cultivă și cresc un mic Eden, în care regele e trandafirul. Diverse soiuri: copăcel, tufe, cățărători, în total să tot fie în jur de 90 de specii.
 
“Suntem specializați în cultivarea trandafirului în câmp deschis. În satul Dobrogea, raionul Sângerei, nu departe de Bălți, avem un teren de aproape 1 hectar. Jumătate e plantat cu material săditor, pe care îl vindem. Trandafirul are nevoie de doi-trei ani ca să fie bun pentru portaltoi. Iar jumătate e cu flori care înfloresc. La începutul lui iunie apar și primii boboci. Nu exportăm, nu ne permite solul, creștem pentru piața locală. Matrialul săditor îl cumpără antreprenorii, iar florile înflorite e mai mult un hobby, mulți bani nu ne aduce, dar, în schimb, ne oferă armonie sufletească”, a declarat pentru AGROMEDIA dna Erhan, absolventă a Universității Agrare și mama a doi băieți, care vin prin sat să mai facă poze. Acasă, într-o seră de 200 m.p., mai cultivă și flori de cameră, pe care le realizează la târgurile specializate și cu anumite ocazii.
 
Trandafirul negru veritabil e un mit!
 
Cultivarea florilor este singura sursă de venit a familiei Erhan. “Nu prea ai cum fugi la alte munci, pentru că trebuie să le reușim pe ale noastre. Trandafirii necesită îngrijiri speciale și trebuie să știți că nu toate soiurile se împacă între ele. Unii trebuie plantați la o distanță de 30 cm unul de altul, alții – la 3, 5 m, așa ca să nu se certe și să aibă spațiu să crească și să respire. Soțul are grijă să taie ramurile care cresc și încurcă la dezvoltarea florii, iar părinții și prietenii ne ajută când e timpul prășitului”, ne-a povestit antreprenoarea.
 
Mare ne-a fost dezamăgirea să aflăm că, de fapt, trandafiri negri veritabili… nu există. Creste un anume soi, Black Baccara, incredibil de elegant, cu boboci de culoare aproape neagră. Odată cu venirea toamnei și scăderea temperaturilor, culoarea devine și mai întunecată, catifelată și captivantă. Floarea matură este presărată cu tonuri de maro și stropi purpurii, pentru un efect decorativ superb. Efectele de culoare sunt splendide, decorează foarte frumos partea centrală a florii, devenind mai întunecată spre marginile petalelor. Dar nu putem afirmă că este negru sută la sută.
 
Și încă ceva: nu toți trandafirii sunt mirositori. Cei roșii și roz au parfumul cel mai intens și inconfundabil. Cei albi și galbeni au mirosul ce amintește de creson, stânjenei și toporași. Dar există și florile dragostei fără miros. Este vorba de majoritatea hibrizilor de ultimă generație, cultivați în sere, cărora li s-a eliminat mirosul pentru a li se prelungi durata de viață. Și-au păstrat ghimpii, dar au pierdut parfumul.
 
Ce e bine, e că în cei 16 ani, nici un hoț n-a venit cu foarfeca pe terenul lor. Dna Erhan nu are un soi preferat, pentru că, spune ea, fiecare are propria frumusețe și te pierzi în ei! E greu să identifici doar unul.
 
Afacerea e profitabilă? „Dacă nu-mi plăceau atât de mult florile, cred că renunțam demult la ele. E o muncă grea, care costă mai mult, decât ceea ce obținem. Se cer investiții mari. Dar sunt ai mei, și nu îi voi abandona  vreodată”, ne-a asigurat doamna cu trandafiri de la Dobrogea.
 
 
Top știri

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021

FLORILE CĂTĂLINEI PENTRU CURTE ȘI GRĂDINĂ. „E o afacere de familie în devenire, vrem să ne extindem. Dorim să fim florari veritabili”

24 sep 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

TRANDAFIRI DE LA DOBROGEA! Antreprenoarea Ina Erhan crește peste 90 de specii de flori cu „ghimpi”, supranumite simbolul dragostei

TRANDAFIRI DE LA DOBROGEA! Antreprenoarea Ina Erhan crește peste 90 de specii de flori cu „ghimpi”, supranumite simbolul dragostei

TRANDAFIRI DE LA DOBROGEA! Antreprenoarea Ina Erhan crește peste 90 de specii de flori cu „ghimpi”, supranumite simbolul dragostei

loading ...