IMPLEMENTAREA ECOINOVAȚIILOR ÎN AFACERI, SOLUȚIE PENTRU DEPĂȘIREA CRIZEI ECONOMICE

16 mar 2022
 
Republica Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, este pregătită să dezvolte o economie competitivă, să implementeze ecoinovații în domeniul antreprenorial, să aplice noi tehnologii și metode ecologice de producere a bunurilor. Companiile din Republica Moldova cu profil agricol și industrial au cel mai mare potențial pentru implementarea ecoinovațiilor.  Afirmațiile sunt inserate într-un studiu realizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). 

Potrivit raportului, prezentat astăzi,  în cadrul unui Atelier de lucru,  industria vinicolă și cea textilă necesită a fi susținute, în mod prioritar, pentru a implementa elemente ecoinovative și a depăși provocările cauzate de pandemia COVID-19. 

Studiul menționat urmează a fi completat cu unele sugestii ale experților și participanților la atelier, iar în urma definitivării tuturor aspectelor fundamentale, va fi publicat pentru acces comun.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a accentuat însemnătatea pe care o are abordarea profesionistă, bazată pe cercetări și analize, în procesul de ecologizare a afacerilor.

”Noi avem multe probleme la capitolul ecologie și tocmai de aceea, împreună cu ministerul mediului, am demarat programe noi, focusate pe economie și mediu. Sunt necesare cercetări ample, care să genereze soluții și reglementări practice și funcționale ale cadrului normativ. La momentul actual, avem o serie de legi, mai degrabă declarative decât funcționale, și este cazul să intervenim cu acțiuni practice și utile pentru mediul de afaceri, atât din perspectiva performanței economice, cât și ecologice. Vrem să susținem și să stimulăm acei antreprenori care sunt gata să activeze cu minimum de risipă, care va genera o eficiență economică sporită și o minimizare semnificativă a impactului negativ asupra mediului”, a precizat ministrul.   
Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a evidențiat importanța implementării inovațiilor în mediul antreprenorial, care aduce plus valoare, prestanță și sustenabilitate afacerilor autohtone.
“ODIMM, prin intermediul instrumentelor de suport din portofoliu, susține și promovează valorificarea noilor tehnologii în activitatea mediului de afaceri din Republica Moldova. Vom milita în continuare pentru diversificarea paletei de susținere antreprenorială, care va avea ca obiectiv implementarea ecoinovațiilor în activitatea economică”.

La discuții, a participat și ministrul Viorel GHERCIU, care a reliefat rolul agriculturii pentru domeniul socio-economic și necesitatea aplicării eco-inovațiilor în contextul vulnerabilității sectorului agricol la schimbările climatice.

 „Practicile agricole aplicate în ultimele decenii au dus la poluarea terenurilor arabile, a apelor și a atmosferei, de aceea ar trebui ca agricultura să devină mai îngăduitoare cu mediul, să limiteze utilizarea pesticidelor și să utilizeze îngrăşăminte naturale. Cheia protejării mediului împotriva efectelor dăunătoare ale practicilor agricole nesigure sunt practicile durabile. Agricultura durabilă încorporează atât conservarea resurselor disponibile, cât și utilizarea practicilor agricole care vizează protecția mediului. Pentru generarea și dezvoltarea eco-inovațiilor trebuie să conectăm toți actorii relevanți din comunitatea agricolă: antreprenori, start-up-uri, mediul academic, investitori etc. Producția agricolă trebuie să devină mai „inteligentă”. Pentru realizarea acestui lucru, nu avem nevoie să schimbăm principiile analizei economice, ci modul de abordare, punând pe loc central ființa umană și interrelațiile acesteia cu societatea și mediul înconjurător”, a declarat Viorel GHERCIU.

 În aceeași ordine de idei, ministrul a subliniat prioritățile Guvernului setate în Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, în scopul atenuării și adaptării la schimbările climatice precum și la protecția biodiversității.

 ”Accentul va fi pus pe îmbunătățirea solurilor prin reducerea eroziunii acestora; îmbunătățirea calității aerului prin reducerea emisiilor de amoniac din agricultură; îmbunătățirea calității apei prin menținerea echilibrului brut al nutrienților pe terenurile agricole; îmbunătățirea protecției biodiversității prin conservarea habitatelor și a speciilor”, a declarat oficialul.
 
Ecoinovarea reprezintă orice inovație care stimulează realizarea progreselor prin reducerea impactului asupra mediului, prin sporirea rezilienței naturii la presiunile asupra mediului sau prin obținerea unei utilizări eficiente și responsabile a resurselor naturale. 

ODIMM și UNEP și-au propus, prin intermediul programului european EU4Environment, să susțină ÎMM-urile din Republica Moldova să dezvolte modele de afaceri eco-inovative. În cadrul acestui parteneriat, pe parcursul anilor 2021-2022, au fost desfășurate în comun mai multe activități care au avut drept scop promovarea conceptului de ecoinovare și conștientizarea avantajelor și oportunităților de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri din Republica Moldova.
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

IMPLEMENTAREA ECOINOVAȚIILOR ÎN AFACERI, SOLUȚIE PENTRU DEPĂȘIREA CRIZEI ECONOMICE

IMPLEMENTAREA ECOINOVAȚIILOR ÎN AFACERI, SOLUȚIE PENTRU DEPĂȘIREA CRIZEI ECONOMICE

IMPLEMENTAREA ECOINOVAȚIILOR ÎN AFACERI, SOLUȚIE PENTRU DEPĂȘIREA CRIZEI ECONOMICE

loading ...