NUCILE MOLDOVENEȘTI DIN ACEST AN VOR COSTA MAI SCUMP. Sunt și de calitate, și bogate-n cantitate

29 sep 2021
Săptămâna trecută în livezile de nuci a început recoltarea în masă. Acum  roada este colectată din plantații de soiuri locale timpurii de nuc (Peschanski, Cazaku și altele). Calitatea fructelor în ambele cazuri menționate este ridicată. Cu toate acestea, în acele livezi în care s-au comis greșeli în schemele de protecție a plantelor cu fungicide, randamentul nucului Peschanski s-a dovedit a fi cu 20-30% mai mic decât cel prevăzut vara (0,7-1 t / ha), anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
În același timp, experții Uniunii Asociatilor Producatorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova observă că atât calitatea, cât și randamentul soiurilor ulterioare de nuci, în special Fernor, Franquette și  Chandler în acest an vor fi semnificativ mai mari decât anul trecut . Drept urmare, nu există motive suficiente pentru a vorbi despre o scădere în evaluarea generală a recoltei de nuci din 2021 în Moldova.
 
Anterior, EastFruit menționa că în timpul Conferinței Naționale anuale a cultivatorilor de nuci, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tirsina, a prognozat că anul acesta recolta de nuci va fi „cu cel puțin 30% mai mare decât cifra de anul trecut”. În 2020, potrivit statisticilor, recolta brută de nuci (în scoici dure) în Moldova s-a ridicat la aproape 15 mii tone. Acest lucru este semnificativ mai mic decât volumul mediu al produsului - aproximativ 25 mii tone, colectate în țară în ultimii cinci ani.
 
Primele discuții despre prețuri între cultivatorii de nuci, furnizorii de produse și comercianții exportatori au avut deja loc, dar încă nu se știe  care va fi gama prețurilor de cumpărare pentru fructele din coajă și miezul de nucă. Prețurile de vânzare cu ridicata vor fi cu siguranță mai mari cu 15-20% față de nivelul de anul trecut (pentru septembrie).
 
Nucicultorii consideră că prețul cu ridicata pentru un miez de cea mai înaltă calitate (jumătăți ușoare) de 120-130 lei / kg este unul potrivit pentru sezonul curent. În septembrie anul trecut, prețul cu ridicata al miezurilor de nuc a fost de 80-90 lei / kg și numai în primăvara acestui an s-a stabilizat la cca 100 lei / kg. Nivelul maxim al prețurilor de vânzare cu ridicata la miezul nucilor din Moldova a fost observat în 2014 - aproximativ 140 lei / kg.

Sursa: east-fruit.com

NUCILE MOLDOVENEȘTI DIN ACEST AN VOR COSTA MAI SCUMP. Sunt și de calitate, și bogate-n cantitate

NUCILE MOLDOVENEȘTI DIN ACEST AN VOR COSTA MAI SCUMP

Sunt și de calitate, și bogate-n cantitate

NUCILE MOLDOVENEȘTI DIN ACEST AN VOR COSTA MAI SCUMP. Sunt și de calitate, și bogate-n cantitate

loading ...