Pentru recomandări și sfaturi utile la înființarea unei plantații de nuc, am discutat cu Oleg Târsână, nucicultor, producător de material săditor, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova. Specialistul a explicat pe etape care sunt cele mai importante aspecte de la alegerea soiului, puieților, până la lucrări importante după plantare.
- Cerințe față de sol. Per general, solurile din R. Moldova sunt pretabile pentru cultura de nuc.
- Alegerea soiului. Pentru început, trebuie să ne informăm despre productivitatea soiului, calitatea nucii și a miezului.
- Alegerea materialului săditor. Un criteriu relevant este reputația și acreditarea producătorului de material săditor. Poate fi european sau din R. Moldova. Noi avem producători certificați, care produc puieți inclusiv pentru export în UE.
Înainte de a fi duși în câmp, este foarte bine ca pomii să fie deja fasonați, pregătiți pentru plantare, pentru a reduce expunerea la factorii externi. Scurtăm rădăcinile, în special cele traumate. Tăiem atât cât rădăcinile să intre în groapa de plantare fără a fi îndoite. De exemplu, dacă groapa are un diametru de 50 cm, rădăcinile laterale, dintr-un capăt în altul, nu trebuie să depășească 60 cm.
Dacă pomii s-au zvântat, trebuie puși într-un vas cu apă, o cadă de 300-600 de litri, pentru câteva ore. Dacă, din anumite motive, rădăcina a avut de suferit, pomii vor fi lăsați în apă pentru toată noaptea. Această procedură se efectuează după fasonare.
- Plantarea puieților de nuc. Pentru început, este foarte importantă pregătirea solului înainte de plantare prin afânare. Puietul trebuie amplasat astfel încât locul altoit să se afle cu 2-5 cm mai sus de nivelul solului.
Plantarea se realizează delicat. Rădăcinile laterale principale trebuie să imite poziția pe care a avut-o în pepinieră. Se fac 2-3 tasări ușoare, fără a presa solul cu putere. După plantare, pomii se udă cu cantități de 20-50 l de apă per pom, în funcție de volumul gropii și de nivelul de umiditate a solului. Această procedură o efectuăm mai mult pentru a scoate bulele de aer rămase în sol.
După ce apa va fi bine infiltrată în sol, vom ridica un mușuroi de pământ cu înălțimea de 15-30 cm. Astfel, vom proteja baza tulpinii de îngheț și rozătoare. În zonele unde este riscul ca iepurii să roadă tulpina, vom trata cu un preparat iepurifug, explică specialistul.
În următorul an după plantare, se vor efectua 2-3 aplicații cu îngrășăminte pe bază de azot. Le vom aplica maxim până la jumătatea lunii iunie. Ideal al fi și mulcirea solului în jurul pomului cu paie, pe un diametru de 50-80 cm și grosimea de 5-10 cm. Astfel vom preveni dezvoltarea buruienilor, supra înfierbântarea solului și va asigura menținerea umidității.
În data de 15 decembrie, la Chișinău, Asociația Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova va desfășura o Conferință Națională a producătorilor de nuci, cu participarea achizitorilor, unde sunt așteptați toți cei interesați.