SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022
Suntem în plină perioadă de înflorire a pomilor de nuc. Soiurile timpurii și-au scuturat deja floarea, dar cele târzii abia au început să înflorească, din acest motiv, este prematur să spunem ce roadă vor avea fermierii în acest an, dar unele estimări pot fi făcute. Potrivit lui Oleg Târsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, soiurile de nuci timpurii promit roadă bogată în acest an.

La soiurile timpurii, ne așteptăm la o recoltă bună. De exemplu soiurile "Peschansky", "Kazaku" au încheiat înfloritul o săptămână în urmă, iar acum este un moment critic, când, dacă apar anumite accidente de ordin fiziologic, gen: un dezechilibru nutrițional, carența de anumite microelemente critice pentru nuc, zinc, bor, fier sau un deficit de umiditate, s-ar putea întâmpla ca o bună parte din fructe să cadă. Deci, mai trebuie să așteptăm ca să avem un tablou clar. Planificăm la mijlocul lunii iunie o întrunire cu producătorii de nuci pentru a discuta și a vedea mai clar care va fi potențiala recoltă în acest an, a declarat pentru Agromedia, Oleg Târsână.

Un impact negativ asupra dezvoltării pomilor l-au avut condițiile meteo nefavorabile pentru această cultură. Fluctuațiile de temperatură din primăvara 2021 și seceta de toamna trecută și-au lăsat amprenta în plantațiile de nuci.

Înghețurile au afectat parțial nucii, dar mai degrabă, cele de toamnă, în special plantațiile tinere. Primăvara trecută am avut o perioadă cu precipitații abundente, urmată de alta – foarte secetoasă. Acest contrast a creat dificultăți în procesul de lemnificare a ramurilor tinere. Astfel, ramurile de un an, pe alocuri, chiar și cele de 2 ani au fost afectate de înghețul de toamnă, care a prins pomii incomplet pregătiți pentru iernare, a menționat Oleg Târsână.

Cât despre problemele de realizare a producției agricole cu care se confruntă producătorii din țara noastră, ca urmare a războiului ce-l avem la hotar, Oleg Târsână susține:

Cele 15, 16 mii de tone de tone de miez pe care le producem noi anual nu cred că va fi o problemă să le vindem. Mai mult suntem afectați de prețurile foarte mari la carburant, pesticide, la toate produsele fitosanitare.

Așa cum moldovenii sunt obișnuiți deja cu probleme de diferită natură, la care trebuie să țină piept anual. Cei mai ingenioși au găsit deja soluția și pentru îngrășămintele extrem de scumpe. De exemplu, Nicolae Kiktenco din Fălești, fermierul cunoscut pentru faptul că a reușit să-și facă propriile soiuri de nuci, a testat în livada sa biostimulatorii produși la noi, în Moldova.

Căutăm soluții. Am încerc câteva preparate biostimulatoare produse de fermierii noștri, producători de lapte, carne și ouă. Ele sunt produse din deșeurile obținute la întreprinderile acestora. Sunt preparate controlate de stat, certificate. Am observat rezultate și la preț sunt mai ieftine, a declarat pentru Agromedia, Nicolae Kiktenko.

Anul trecut, Moldova a avut o recoltă de nuci (în coajă tare) de aproximativ 25 de mii de tone.
loading ...