SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022
Suntem în plină perioadă de înflorire a pomilor de nuc. Soiurile timpurii și-au scuturat deja floarea, dar cele târzii abia au început să înflorească, din acest motiv, este prematur să spunem ce roadă vor avea fermierii în acest an, dar unele estimări pot fi făcute. Potrivit lui Oleg Târsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, soiurile de nuci timpurii promit roadă bogată în acest an.

La soiurile timpurii, ne așteptăm la o recoltă bună. De exemplu soiurile "Peschansky", "Kazaku" au încheiat înfloritul o săptămână în urmă, iar acum este un moment critic, când, dacă apar anumite accidente de ordin fiziologic, gen: un dezechilibru nutrițional, carența de anumite microelemente critice pentru nuc, zinc, bor, fier sau un deficit de umiditate, s-ar putea întâmpla ca o bună parte din fructe să cadă. Deci, mai trebuie să așteptăm ca să avem un tablou clar. Planificăm la mijlocul lunii iunie o întrunire cu producătorii de nuci pentru a discuta și a vedea mai clar care va fi potențiala recoltă în acest an, a declarat pentru Agromedia, Oleg Târsână.

Un impact negativ asupra dezvoltării pomilor l-au avut condițiile meteo nefavorabile pentru această cultură. Fluctuațiile de temperatură din primăvara 2021 și seceta de toamna trecută și-au lăsat amprenta în plantațiile de nuci.

Înghețurile au afectat parțial nucii, dar mai degrabă, cele de toamnă, în special plantațiile tinere. Primăvara trecută am avut o perioadă cu precipitații abundente, urmată de alta – foarte secetoasă. Acest contrast a creat dificultăți în procesul de lemnificare a ramurilor tinere. Astfel, ramurile de un an, pe alocuri, chiar și cele de 2 ani au fost afectate de înghețul de toamnă, care a prins pomii incomplet pregătiți pentru iernare, a menționat Oleg Târsână.

Cât despre problemele de realizare a producției agricole cu care se confruntă producătorii din țara noastră, ca urmare a războiului ce-l avem la hotar, Oleg Târsână susține:

Cele 15, 16 mii de tone de tone de miez pe care le producem noi anual nu cred că va fi o problemă să le vindem. Mai mult suntem afectați de prețurile foarte mari la carburant, pesticide, la toate produsele fitosanitare.

Așa cum moldovenii sunt obișnuiți deja cu probleme de diferită natură, la care trebuie să țină piept anual. Cei mai ingenioși au găsit deja soluția și pentru îngrășămintele extrem de scumpe. De exemplu, Nicolae Kiktenco din Fălești, fermierul cunoscut pentru faptul că a reușit să-și facă propriile soiuri de nuci, a testat în livada sa biostimulatorii produși la noi, în Moldova.

Căutăm soluții. Am încerc câteva preparate biostimulatoare produse de fermierii noștri, producători de lapte, carne și ouă. Ele sunt produse din deșeurile obținute la întreprinderile acestora. Sunt preparate controlate de stat, certificate. Am observat rezultate și la preț sunt mai ieftine, a declarat pentru Agromedia, Nicolae Kiktenko.

Anul trecut, Moldova a avut o recoltă de nuci (în coajă tare) de aproximativ 25 de mii de tone.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022
Știri recomandate

„CORIDOR VERDE” PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA, PRIN SATUL PALANCA

15 jun 2022

UCRAINA ÎȘI RESTABILEȘTE CU SUCCES EXPORTUL DE PRODUSE LACTATE. În mai, a exportat cu 59% mai mult unt decât în aprilie

15 jun 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

EGIPTUL, INTERESAT DE PRODUSELE MOLDOVENEȘTI: porumb, grâu, semințe de floarea soarelui, ulei, fructe uscate, fructe proaspete

19 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ

Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

loading ...