O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE. Propunerea Amcham și practica statelor UE

30 nov 2021

Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) propune stabilirea unei rate unice a taxei pe valoare adăugată (TVA) reduse, pentru toate produsele din lanțul agroalimentar.
 
„Practica aplicării unei cote reduse a TVA la produsele alimentare este pe larg răspândită în statele Uniunii Europene, reieșind din faptul că produsele alimentare sunt considerate bunuri alimentare de bază, de o necesitate vitală pentru populație”, susţine Amcham, transmite AGROMEDIA cu referire la Mold-street.com.
 
În acest sens, asociaţia face trimitere la Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, care recomandă statelor membre aplicarea unei cote TVA reduse pentru o listă de bunuri și servicii.
 
Printre ele se numără: alimentele (inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice) destinate consumului uman și animal; animalele vii, semințele, plantele și ingredientele utilizate în mod normal în prepararea alimentelor; produsele utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele; livrarea de bunuri și prestarea de servicii de tipul celor utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, precum utilajele sau clădirile.
 
Cota redusă a TVA pentru produsele alimentare variază în funcție de țară, între 3%-18%, media pe UE fiind de 9%.
 
Ce se-ntâmplă în UE
 
În unele state UE, cota TVA pentru produse alimentare, în general, nu se aplică (este egală cu 0%). Astfel, la începutul lui 2021, majoritatea statelor membre UE adoptaseră o cotă TVA redusă pentru produsele alimentare: Marea Britanie – 0%; Irlanda – 0%; Malta – 0%; Luxemburg – 3%; Spania – 4%; Italia – 4%; Croația – 5%; Polonia – 5%; Franța – 5,5%; Olanda – 6%; Germania – 7%; România – 9%; Cehia – 10%; Austria – 10%; Finlanda – 10%; Suedia - 12%; Portugalia – 13%; Grecia – 13%.
 
Menţionăm că şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” consideră că menținerea actualului sistem TVA este ineficient, nu contribuie la dezvoltarea unui sector agricol cu valoare adăugată sporită şi recomandă „uniformizarea cotelor TVA între producătorii de materii prime agricole și procesatori la nivelul de 12%, fiind o măsură temporară de stimulare a dezvoltării agriculturii cu valoare adăugată sporită”.
 
„Trebuie să înțelegem că menținerea sistemului TVA redus, cu excepția unor produse social-importante, este o măsură tranzitorie cu perspectiva clară de revenire la cota TVA standard. În general, susținerea companiilor prin mecanismul de TVA redus nu este un instrument efectiv, reieșind din faptul că aceasta este o taxă aplicată asupra consumului”, mai afirmă specialiştii de la Expert-Grup.
 
Sursa: Mold-street.com
 
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

FERMIERII DIN REGIUNEA DE SUD A ȚĂRII au dezbătut Strategia națională de dezvoltare agricolă

25 jan 2022

SE SCUMPESC. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere. Limitele stabilite de ANRE

25 jan 2022

APROVIZIONAREA ŞI DISTRIBUIREA INPUTURILOR AGRICOLE DISCUTATE DE CĂTRE AUTORITĂȚI

24 jan 2022

GRIPĂ AVIARĂ DEPISTATĂ ÎN RAIONUL TELENEȘTI. Ce despăgubiri vor primi proprietarii păsărilor nimicite

24 jan 2022

MINISTERUL MEDIULUI vrea să modifice Hotărârea Guvernului prin care s-a sistat temporar exportul de masă lemnoasă

24 jan 2022

O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE. Propunerea Amcham și practica statelor UE

O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE

Propunerea Amcham și practica statelor UE

O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE. Propunerea Amcham și practica statelor UE

loading ...