O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE. Propunerea Amcham și practica statelor UE

30 nov 2021

Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) propune stabilirea unei rate unice a taxei pe valoare adăugată (TVA) reduse, pentru toate produsele din lanțul agroalimentar.
 
„Practica aplicării unei cote reduse a TVA la produsele alimentare este pe larg răspândită în statele Uniunii Europene, reieșind din faptul că produsele alimentare sunt considerate bunuri alimentare de bază, de o necesitate vitală pentru populație”, susţine Amcham, transmite AGROMEDIA cu referire la Mold-street.com.
 
În acest sens, asociaţia face trimitere la Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, care recomandă statelor membre aplicarea unei cote TVA reduse pentru o listă de bunuri și servicii.
 
Printre ele se numără: alimentele (inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice) destinate consumului uman și animal; animalele vii, semințele, plantele și ingredientele utilizate în mod normal în prepararea alimentelor; produsele utilizate în mod normal pentru a completa sau înlocui alimentele; livrarea de bunuri și prestarea de servicii de tipul celor utilizate în producția agricolă, cu excepția bunurilor de capital, precum utilajele sau clădirile.
 
Cota redusă a TVA pentru produsele alimentare variază în funcție de țară, între 3%-18%, media pe UE fiind de 9%.
 
Ce se-ntâmplă în UE
 
În unele state UE, cota TVA pentru produse alimentare, în general, nu se aplică (este egală cu 0%). Astfel, la începutul lui 2021, majoritatea statelor membre UE adoptaseră o cotă TVA redusă pentru produsele alimentare: Marea Britanie – 0%; Irlanda – 0%; Malta – 0%; Luxemburg – 3%; Spania – 4%; Italia – 4%; Croația – 5%; Polonia – 5%; Franța – 5,5%; Olanda – 6%; Germania – 7%; România – 9%; Cehia – 10%; Austria – 10%; Finlanda – 10%; Suedia - 12%; Portugalia – 13%; Grecia – 13%.
 
Menţionăm că şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” consideră că menținerea actualului sistem TVA este ineficient, nu contribuie la dezvoltarea unui sector agricol cu valoare adăugată sporită şi recomandă „uniformizarea cotelor TVA între producătorii de materii prime agricole și procesatori la nivelul de 12%, fiind o măsură temporară de stimulare a dezvoltării agriculturii cu valoare adăugată sporită”.
 
„Trebuie să înțelegem că menținerea sistemului TVA redus, cu excepția unor produse social-importante, este o măsură tranzitorie cu perspectiva clară de revenire la cota TVA standard. În general, susținerea companiilor prin mecanismul de TVA redus nu este un instrument efectiv, reieșind din faptul că aceasta este o taxă aplicată asupra consumului”, mai afirmă specialiştii de la Expert-Grup.
 
Sursa: Mold-street.com
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE. Propunerea Amcham și practica statelor UE

O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE

Propunerea Amcham și practica statelor UE

O RATĂ UNICĂ TVA PENTRU TOATE PRODUSELE AGROALIMENTARE. Propunerea Amcham și practica statelor UE

loading ...