PIAŢA CEREALELOR CONTINUĂ SĂ FIE EXTREM DE AGITATĂ. Prețuri DAP Constanța

25 jul 2023
După scăderea prețurilor la cereale vineri, noua săptămână începe cu prețuri în creștere. Piaţa cerealelor continuă să fie extrem de agitată. Tensiunile geopolitice de la Marea Neagră sunt cele care influențează fluctuația puternică a prețurilor.
 
Surse comerciale consideră că rușii au decis să vizeze instalațiile portuare pentru a sabota exportul de cereale. Analiștii precizează că procedând astfel, Rusia pune în pericol calea navigabilă internă a Europei - Dunărea - care trece din Germania Superioară prin Austria, Serbia, Ungaria până în România și Ucraina și se varsă în Marea Neagră.
 
În același timp, atacurile împotriva porturilor Reni și Izmail pot aduce un ecocid în regiune. Reni se află chiar în apropiere de marele centru industrial românesc din Galați, cu principalele sale fabrici metalice. Iar Izmail se află pe Delta Dunării, care este o rezervație naturală a biosferei UNESCO - o casă pentru mii de specii rare. Orice explozie poate produce o catastrofă de mediu aici.

Preț cereale în Regiunea Mării Negre


Uleiul de floarea-soarelui FOB Marea Neagră Ucraina pentru încărcare în septembrie a fost evaluat cu 58 USD/tonă mai mult, ajungând până la 929 USD/t pe 21 iulie. Se are în vedere o ofertă de 1.000 USD/tonă CIF Mersin, un spread de 70 USD/tonă între porturile CIF Mersin și FOB Izmail și un spread constant în august/septembrie.
 
În același timp, Moldova a acordat reduceri producătorilor agricoli ucraineni pentru tranzitul de ulei de floarea-soarelui pe teritoriul țării.
 

Surse comerciale au sugerat că nivelurile de cumpărare pentru grâu 12,5% CIF Marmara ar fi de cel puțin 230 USD/tonă, în timp ce o ofertă a fost observată la 231 USD/tonă. Între timp, și în Rusia s-a observat o lipsă de oferte pentru grâu cu conținut proteic de 12,5%, dar sunt oferte la 240 USD/tonă pentru încărcarea în septembrie. Piața europeană a Mării Negre nu a venit cu oferte la sfârșitul săptămânii, în timp ce comercianții și-au evaluat pozițiile.
 
Sursa: Agriportal
loading ...