PLASA ANTIGRINDINĂ, SISTEMUL MODERN CARE COSTĂ. Ce spun agricultorii care o utilizează și cât au investit

30 aug 2021
Condițiile climatice, în special, grindina, considerată dușmanul nr.1 în cazul unei recolte de calitate, au determinat agricultorii să recurgă la investiții majore pentru plasele antigrindină. Aceasta este folosită pentru a proteja livezile sau podgoriile și este utilizată tot mai des de fermierii din R. Moldova. Chiar dacă investițiile se cifrează la sume incredibil de mari, agricultorii spun că rezultatul justifică banii și că recolta adunată de sub acest sistem e competitivă pe piață.

Ion Tulei: Plasa e garanția unui produs de calitate

Solicitat de AGROMEDIA, Ion Tulei, unul dintre fondatorii „FARMPROD” SRL din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă ne-a comunicat că la moment 24 ha de livadă sunt protejate cu plasa antigrindină.

„Prima am instalat-o în 2014 pentru 9 ha de livezi de măr, doi ani mai târziu am procurat și pentru alte 15 ha. Le achiziționăm din banii noștri și investiția la hectar, dacă să vorbim doar de plasă, costă în jur de 7 mii euro. Dar dacă adăugăm aici și structura de menținere (un șir întreg de accesorii) costă mult mai mult. O instalăm și noi, dar sunt și companii autorizate care prestează astfel de servicii”, ne-a spus agricultorul. Potrivit lui, de pe terenul protejat cu sistemul antigrindină a avut doar de câștigat.

„E o garanție pentru noi că vom avea un produs finit de calitate înaltă. Tot mai mulți fermieri o folosesc, o recoltă lovită de grindină nu va merge pe piață. Consumatorii procură doar produse de calitate înaltă”, ne-a spus el.



Pe terenurile agricole ale întreprinderii din Olănești – 130 ha – cresc mere, cireșe, prune, caise, piersici, nectarine și struguri.

„Am decis să aplicăm plasa doar la livada de măr, pentru că în afară de protecție, ea are și alte beneficii. Merele verzi, aflate sub plasă, sunt mai puțin expuse arsurilor de soare. De asemenea, pomii își fac depunere de rod mult mai bune pentru anul viitor, decât fără plasă. Sistemul pentru livada de cireș e total diferit și numai plasa nu este suficientă. E nevoie și de peliculă antiploaie. Există peliculă antiploaie cu plasă integrată care ne protejează și de ploi, și de grindină. Un asemenea sistem costă însă cca 40 mii euro per ha. În anul curent vom instala 6 ha pentru livada de cireș, dar sumele pe care urmează să le investim sunt enorm de mari”, a subliniat dl Tulei.

Cât costă investiția pentru un hectar?

Un alt horticultor care a trecut la sistemul modern de protecție împotriva grindinei este Victor Scutaru, fondator GȚ „Scutaru Victor” de la Edineț. Fermierul a declarat pentru portalul nostru că prima plasă antigrindină a instalat-o în 2019, pe un teren de 10 ha de livadă de măr, iar în acest an – pentru alte 10 ha.

Citește și: A INSTALAT SISTEME ANTI-ÎNGHEȚ PENTRU TOATE CELE 75 DE HA DE LIVADĂ

„ Investițiile au costat destul de scump, numai plasa a costat 1 mil. lei pentru 10 ha. Nu am dus calcule aparte, că sunt destul de multe. Spațiul protejat înseamnă recoltă de calitate. Plasa nu protejează de boli, dar și asta e destul de mult, pentru că cel mai important e ca roada să nu fie distrusă de grindină”, a menționat dl Scutaru. Menționăm că GȚ „Scutaru Victor” are cinci fondatori, toți membri ai familiei. 76 ha sunt plantate cu măr, patru cu prun și zece cu cireș. De nouă ani dețin certificatul GLOBAL G.A.P., iar în 2009 au construit un frigider cu linii de sortare și ambalare de 2 000 tone.

Și Adrian Cavcaliuc din Vadul-Raşcov, Șoldănești, care deține o livadă de cireș în satul de baștină, în 2019 a instalat plasa antigrindină pe 12 hectare. Sistemul l-a costat 90 de mii de euro şi îi va proteja recolta de cireşe în următorii 15 ani.  Pentru cele 12 hectare de livadă s-au folosit 120 de mii de metri de plasă antigrindină importată din Italia.

Agricultorii din ţară pot aplica şi la Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD. De altfel, IFAD a lansat un program de granturi pentru producătorii agricoli care oferă suport la finanţarea sistemelor antigrindină şi plase pentru umbrire. Întreprinderile pot beneficia de suport de 70 de procente din costul investiţiei. Suma maximă a grantului poate fi de 5 000 de dolari.

Experții susțin că plasa antigrindină are un șir de beneficii, printre care:

-    protecție împotriva rafalelor de vânt, puterea vântului fiind redusă în interiorul plantației cu până la 50%;
-    creează un microclimat favorabil dezvoltării fructelor: crește gradul de umiditate cu circa 10%;
-    protejează împotriva temperaturilor caniculare, scăzând temperatura între 1-3 grade C;
-    elimină apariția fructelor afectate de radiațiile solare prea puternice;
-    ajută la colorarea mai vie a fructelor;
-    contribuie la eficientizarea tratamentelor fitosanitare datorită gradului mai ridicat de umiditate în plantație și a scăderii influenței vântului etc.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, peste 29 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate în acest an de grindină și ploile abundente.  
 
loading ...