CÂT VA COSTA CEAPA DIN RECOLTA ACESTUI AN? Primele oferte, în curând pe piață

06 jun 2023
În scurt timp, în piața va apărea ceapa din noua recoltă, la un preț mai mare decât cel de import, spun analiștii. Potrivit EastFruit, primele loturi de ceapă autohtonă vor apărea până la sfârșitul acestei săptămâni, fermierii au început deja recoltarea. După primele impresii, randamentul și calitatea cepei în acest an sunt bune.
 
De menționat că la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, pe piața moldovenească, prețurile en-gros la ceapă (de import, azeră) au scăzut, în medie, la 17,5 lei/kg ( 0, 98 USD/kg). Analiștii  EastFruit  sugerează că motivul ar fi, pe de o parte, lipsa cererii pentru ceapa de anul trecut pe piața internă, pe de altă parte, volumul mare de ceapă de import.
 
Mai mult, în zilele următoare, un alt lot de ceapă azeră va intra pe piața din R. Moldova. Ținând cont de marja vânzătorilor, prețul angro pentru acest produs, după cum cred operatorii de piață, este puțin probabil să fie mai mare de 0,7-0,9/kg.
 
În Ucraina, prețurile pentru ceapă, inclusiv din aceeași țară furnizor, este mult mai mare. Pe piața ucraineană, prețul pentru ceapa de anul trecut până la începutul lunii iunie a fost cel mai mare (1,37 dolari / kg) din țările europene de monitorizare a prețului EastFruit. Poate pentru că logistica de transport din porturile României în Moldova este mai ieftină și mai sigură decât în Ucraina.
 
Probabil, prețul pentru ceapa din prima recoltă, pe piața internă a Moldovei va fi mai mare decât pentru produsele importate – aproape de 1 dolar/kg.
loading ...