CÂT COSTĂ CEAPA ȘI DE CE E ATÂT DE SCUMPĂ ANUL ACESTA?

15 mar 2023
24 de lei pentru un kilogram de ceapă – am ajuns să o vedem și pe asta. Prețul exagerat de mare la ceapă de anul acesta îi nedumerește pe cumpărătorii care „fac ochii cât cepele” atunci când comercianții le spun sume între 20 și 24 de lei/kg.

Aceste sume sunt cam peste tot, și în piețele mici din țară, în supermarketuri – pentru vânzările cu amănuntul, dar și la piețele angro – pentru vânzările la sac. În piețe, comercianții spun că ceapa este moldovenească, la rafturile magazinelor găsim ceapă adusă din Olanda sau alte țări – toată la același preț, indiferent de origine.

Anul trecut în această perioadă, ceapa se vindea cu 7, 8 și maxim 10 lei/kg – cu amănuntul, iar în piețele angro – cu 3 și 5 lei/kg. Potrivit analiștilor East-fruit, motive ar fi mai multe. Unul dintre ele sunt stocurile mici de ceapă pe care le mai au fermierii în depozite, suficiente cam pentru 2-3 săptămâni.

Potrivit sursei citate, în multe cazuri, comercianții spun că ceapa este moldovenească, dar, de fapt, ar fi de import, mai exact, din Egipt. Un alt motiv ar fi faptul că unele țări precum Pakistan au interzis exportul de ceapă, astfel, oferta de pe piață este mai mică – prețuri mari la ceapă anul acesta se înregistrează în toată lumea.

Unii operatori ai pieței locale de fructe și legume presupun că potențialul de creștere a prețurilor la ceapă în Moldova a fost epuizat – consumatorii nu sunt pregătiți să plătească mai mult. Între timp, ceapa din Moldova este mai ieftină decât în ​​Polonia (0,97 USD/kg) și Ucraina (1,23 USD/kg).

Prețul pentru ceapa arpagic, la piața Revenco din Chișinău este de 33 de lei/kg pentru vânzări angro.
 
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...