CEAPA, LEGUMA NUMĂRUL UNU DIN LUME, MAI SCUMPĂ DE 5-10 ORI

05 apr 2023
Ceapa a devenit recent leguma numărul 1 din lume. Ucrainenii au fost speriați de prețurile uimitoare la ceapă, dar fermierii au fost inspirați: toată lumea va cultiva ceapă anul acesta. Este vorba despre zona de sud a Ucrainei, deși recoltele bune pot fi oriunde, transmite AGROMEDIA, cu referire la Eastfruit.com.
 
Prețurile la ceapă sunt de 5-10 ori mai mari
 
Într-un interviu pentru SEEDS, Andrey Marushchak, director comercial Van Dyke Technics, a declarat că:
 
În Ucraina, ceapa s-a scumpit din cauza faptului că o parte semnificativă a teritoriului în care a fost cultivată în mod tradițional este ocupată acum. Deși, în prezent, aceasta este o tendință globală a prețurilor la ceapă. Totul din cauza vremii. În multe țări, ceapa nu a crescut din cauza lipsei de apă. De exemplu, în Olanda, ceapa costă 1 euro per kilogram, de obicei era 10-20 de eurocenți. Adică prețurile au crescut de 5-10 ori.
 
Având în vedere prețurile ridicate, în acest an, ceapa va fi plantată în cantități mari în Ucraina. Multe companii care nu s-au ocupat anterior doar de ceapă, ci și de cultivarea legumelor în general, iau în considerare opțiunea de a cultiva ceapă, morcovi, varză și sfeclă.

Dacă toată lumea crește ceapă, morcovi, varză, atunci prețurile se vor prăbuși. Acest lucru este grozav pentru consumatori, dar nu și pentru producători. Creșterea prețurilor la legume va începe abia la sfârșitul lunii aprilie a anului viitor. Dar până atunci, aceste legume vor trebui depozitate undeva. Având în vedere profiturile pe care le aduce ceapa astăzi, spațiile de depozitare pot fi desigur neglijate, întrucât mulți fermieri din sud le neglijau. Până nu demult, ei cultivau ceapă pe zeci sau chiar sute de hectare, în timp ce făceau spații de depozitare semi-primitive, unde pierderile prin depozitare ajungeau catastrofale la 20%, și uneori chiar la 50%.
 
Cu toate acestea, când profiturile au scăzut la 30%, totul s-a schimbat imediat. Dacă ai 50% din recoltă putrezită și deteriorată, cu un profit de 30%, ești deja pe roșu, spune Andrey Marushchak.De câțiva ani, din cauza prețurilor, mulți fermieri au abandonat cultivarea cepei, unii au dat faliment. Din păcate, puțini oameni și-au construit afacerea strategic sau au plănuit să cultive ceapă în următorii 10 ani și, prin urmare, nu s-au gândit cu adevărat unde să o depoziteze.
 
Astăzi, costul logisticii a crescut foarte mult. Toate aceste costuri de transport se adaugă automat la costul legumelor. Ceapa este un produs ieftin și se plantează în masă, dar costurile actuale de logistică pot avea un impact uriaș asupra prețului său. Dacă aduceți ceapă, condiționat, de la Herson la Kiev, costurile logistice vor fi de multe ori mai mari decât pentru transportul cepei cultivate în regiunea Kiev.
 
În Ucraina, legumele pot fi cultivate în orice regiune, dar acest lucru ar trebui abordat cu calcule multianuale și planificare pentru cel puțin 10 ani. Dar în regiunea Lviv sau regiunea Kiev - sunt puțini fermieri care cultivă ceapă și alte legume, adaugă directorul Van Dyke Technics.
 
Disponibilitatea spațiului de stocare face posibilă planificarea vânzărilor. Fără depozitare, chiar și ceapa ar trebui să fie vândută imediat după recoltare. Chiar dacă investiția inițială este mare, spațiul este folosit timp de 20-30 de ani  - aceasta este aproximativ perioada de funcționare a depozitului. Costul minim este sistemul de stocare în sine.
 
Cel mai important lucru este ventilația. Dacă reechipați o clădire existentă cu un sistem de depozitare fără sistem de control pentru o sumă mică de bani, astfel încât oamenii înșiși să o gestioneze „manual”, acest lucru vă va permite să depozitați ceapa chiar și până în martie. Avem chiar un exemplu de succes al unui astfel de sistem „econom”. Soluțiile ieftine - funcționează și ele. Dar au nevoie de oameni responsabili. Iar factorul uman nu este întotdeauna de încredere, relatează directorul comercial.

Zona tradițională pentru cultivarea cepei a fost întotdeauna sudul Ucrainei. Acest lucru nu se datorează unor condiții climatice speciale ale regiunilor sudice. În mod tradițional, aici este prezent un sistem de irigare dezvoltat, folosit corect și în timp util de fermierii implicați în cultivarea legumelor. În alte regiuni, poate fi instalată irigarea prin picurare sau de suprafață, dar, în timpul războiului, nu toată lumea este pregătită să investească în ea.
 
Într-o perioada de supraproducție și suprasaturare a pieței, prezentarea corectă a produselor către cumpărător va deveni un factor important. Este bine cunoscut faptul că este mai bine să cumperi legume spălate, calibrate și bine ambalate. Acele vremuri vor veni în curând. Toate acestea sunt produse premium. Au avut întotdeauna un preț și o cerere bună, indiferent de situația pieței. Oricine poate produce un produs de calitate înaltă va putea întotdeauna să câștige, a mai menționat Andrey Marushchak.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...