PROTESTELE FERMIERILOR VOR CONTINUA. Agricultorii sunt nemulțumiți de răspunsul autorităților

20 oct 2020

Guvernul nu are bani pentru a achita despăgubiri agricultorilor pentru pierderile suportate la cea de-a doua grupă de cereală, dar autoritățile caută resurse financiare în acest sens. Acesta este răspunsul pe care l-au primit mai mulți fermieri ce au participat astăzi la discuție cu ministrul Agriculturii, Ion Perju. Producătorii agricoli au fost invitați la Ministerul Agriculturii, după ce ieri au reluat protestele în mai multe raioane ale țării. În urma acestei întrevederi, responsabilii instituției au anunțat următoarele:
 
"Ministrul Ion Perju le-a comunicat fermierilor că cele 300 de milioane de lei oferite de Guvern pentru compensarea parțială a cheltuielilor suportate la semănatul și întreținerea culturilor cerealiere din prima grupă afectate de secetă au fost distribuite, iar în prezent Guvernul este în proces de identificare a surselor financiare pentru achitarea compensațiilor pentru grupa a II-a", se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.
 
Așa cum era și de așteptat, agriculturii s-au arătat nemulțumiți de reacția autorităților.
 
"Noi ne-am așteptat la un astfel de răspuns din partea ministrului, exact astfel au promis și la protestul trecut din august când au zis să mergem acasă că Guvernul caută bani și că în septembrie rezolvă problema, însă suntem acum la final de octombrie. Continuăm să protestăm", a declarat un fermier din raionul Hâncești.
 

Radu Lupei este un alt fermier din raionul Hâncești care este nevoit să iasă la protest. El gestionează 180 de hectare de teren în satul Pașcani și se plânge că a ajuns la limita disperării, întrucât nu are bani nici măcar pentru a procura motorină ca să continuă lucrările de toamnă. Antreprenorul susține că nu se întoarce acasă până când autoritățile nu vor veni cu soluții clare și susținere pentru agricultori.
 
"O să continuăm să protestăm, deoarece acest răspuns este unul incomplet. Statul trebuie să ne ajute altfel falimentăm. Am datorii de peste 2 milioane de lei la imputurile care au fost achiziționate. Lucrez eu și tatăl meu toate câmpurile, noi avem o gospodărie mică și sunt mari șanse să nu ne mai restabilim după acest an dificil. Vom protesta, acasă nu mergem", a menționat agricultorul Radu Lupei.
 
În același timp, fermierii au menționat recent că pentru prima grupă de cereale au primit ajutor, însă este foarte mic în condițiile în care agricultorii au plătit la stat 2 miliarde de lei impozite și Guvernul le-a alocat doar 300 de milioane de lei despăgubiri. Acum, pe lângă achitarea despăgubirilor pentru a doua grupă de cereale, producătorii cer anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere.
 
 
loading ...